MSZP-s jelölt lépett vissza fenyegetés miatt

2013.04.19. 13:32
Megfenyegették az MSZP barcsi jelöltjét, aki emiatt végül nem indul a vasárnapi időközi választáson. A korábbi fideszes képviselő a járási hivatal vezetője lesz, ezért kellett kiírni az időközi választást. A szavazatokért a Fidesz-KDNP és a Jobbik jelöltje küzd.

A fideszes képviselő lemondása miatt időközi önkormányzati választás lesz vasárnap a Somogy megyei Barcs egyik választókerületében. A Fidesz-KDNP közös jelöltje Kertainé Horváth Edit, a Jobbik jelölésében Ander Balázs indul a szavazatokért. Az MSZP jelöltje váratlanul, fenyegetés miatt visszalépett.

A választást azért kellett kiírni a 8-as választókerületben, mert a korábbi képviselő, Racsek József (Fidesz) a helyi járási hivatal vezetője lett. Új munkahelye pedig összeférhetetlen korábbi mandátumával. A választókörzetben vasárnap 1051 szavazatra jogosult adhatja le voksát.

Az MSZP jelöltjét megfenyegették, ezért lépett vissza a jelöltségtől – mondta el Francz Rezső, a barcsi MSZP vezetője. Nem tudják, ki lehetett a névtelen telefonáló. Francz hozzátette, hogy tapasztalt politikusként (nyolc évig volt országgyűlési képviselő), több hasonló fenyegetéssel is találkozott már.

A visszalépett jelölt, Endrődi László több, mint harminc évig volt a posta helyi dolgozója volt, végigjárta a különböző szolgálati beosztásokat. Jelöltként a „kis embereket kívánta képviselni, mint kisember, ezzel is bátorítva őket, hogy gondjaikkal,  javaslatokkal bátran és bizalommal forduljanak hozzá”. Endrődi úgy döntött, hogy a fenyegetés ellenére nem fordul a rendőrséghez.

A versenyben maradt jelöltek bemutatkozó videója szerint mindketten pedagógusok, a legnagyobb problémának a munkanélküliséget és a fiatalok elvándorálását tartják. Ander Balázs, a Jobbik jelöltje szerint a pályázati pénzeket is rosszul használta fel a város: „ugyan lett szép díszburkolatunk, de munkahely egy szál sem”. Az országos politikához hasonlóan a jobbikos jelölt inkább a fiatalokhoz, Kertainé Horváth Edit, a Fidesz-KDNP jelöltje pedig az idősebb korosztályhoz szólt.

A Fidesz 2002-ben szoros küzdelemben maradt alul az MSZP jelöltjével szemben. 2006-óta viszont folyamatosan fideszes képviselő nyert a körzetben, először 55 százalékos, 2010-ben már 66 százalékos többséggel.