Zöld utat lapott az idei Budapest Pride

2013.04.19. 17:45

Tudomásul vette, vagyis a korábbi évek gyakorlatától eltérően nem próbálja meg a közlekedés akadályoztatására hivatkozva betiltani a rendőrség az idei Meleg Méltóság menetét, közölték a szervezők pénteken. Így eldőlt, hogy az idei felvonulást július 6-án tartják meg.

A tiltást a korábbi években mindig hatályon kívül helyezte a Fővárosi Tanács, ezzel biztosítva a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) emberek és támogatóik gyülekezési jogát. A hatóság döntését üdvözölte az Amnesty International magyarországi szervezete. Azt írják, az ilyen rendezvények hozzájárulnak a tolerancia terjedéséhez.

Az egyhetes kulturális fesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány szerint azonban továbbra sem valósult meg a jogegyenlőség, az LMBTQ közösség tagjai továbbra is másodrendű állampolgárok. Az utóbbi egy évben több olyan törvényt fogadtak el, ami csak növelte diszkriminációjukat. Az Alaptörvény negyedik módosítása különösen hátrányosan érintette őket, hiszen kizárta  az egynemű párokat a család fogalmából.

A tavalyi felvonuláson négyezer ember vett részt, és több száz programot tartottak a fesztivál egy hete alatt.