Szegedi Csanád ötmilliót akar Nováktól

2013.04.19. 17:10
Alig tudtak bezsúfolódni a Fővárosi Törvényszék apró termébe mindazok, akik kíváncsiak voltak arra, hogyan ugrik össze Novák Előd és Szegedi Csanád a kettejük közt indult személyiségi jogi per pénteki tárgyalásán. Szegedi kezdte a pert, szerinte Novák megsértette az emberi méltóságát, amikor egy jobbikos belső levelezésben azt írta róla, hogy se jobbikos EP-képviselő, se alelnök nem lehetett volna belőle, ha nem titkolja el zsidó származását. Szegedit hiába várták, nem jött el.

„Aki megnézné, hogy pl. Chanád növesztett-e már pajeszt, pénteken (ápr. 19.) 12 órakor a Markó u. 27. fszt. 3-as tárgyalóban, a Fővárosi Törvényszék nyilvános tárgyalásán találkozhat velünk” – invitálta Facebook-oldalának olvasóit Novák Előd, a Jobbik országgyűlési képviselője a bíróságra.

Chanád az a Szegedi Csanád, aki a Jobbik alelnöke volt, és tavaly nyáron kiderült, hogy zsidó felmenői vannak. A testvérével együtt kilépett a Jobbikból, augusztusban ellátogatott egy rabbihoz, majd beiratkozott egy zsidó szabadegyetemre is. Megtartotta viszont európai parlamenti mandátumát, amelyet 2010-ben még a Jobbik színeiben szerzett. Európai képviselőként mindezek után már arról beszélt, hogy „Izraelről csak a tisztelet hangján szabad szólni”.

Novák Elődnek azért volt most dolga vele a bíróságon, mert Szegedi Csanád személyiségi jogi pert indított ellene. A per tárgya, hogy Novák egy jobbikos belső levelezésben azt írta róla: "ha nem hazudik, ha nem titkolja el származását, akkor – szép dolog vagy nem, más kérdés – soha nem lett volna sem EP-képviselő, sem alelnök." Szegedi Csanád a keresetében így fogalmazott: "Ezen szavak mélyen sértik az emberi méltóságomat. Személyes politikai teljesítményemnek a párttársak előtt történt ilyen degredálásra (azzal, hogy zsidóként nem érhettem volna el azt, amit elértem) mélyen megalázott."

Magukfajták

Szegedi keresete szerint Novák magatartása következtében rendült meg az ő párton belüli helyzete, sokan elfordultak tőle, végeredményben ez vezetett a szakításához a Jobbikkal. Azt szeretné, hogy a bíróság állapítsa meg, sérült az emberi méltósághoz és az egyenlő bánásmódhoz fűződő joga. Ötmillió forint nem vagyoni kártérítést követel kamatostul és azt, hogy Novák Előd a Magyar Nemzetben jelentessen meg bocsánatkérést.

Novák keddi Facebook-bejegyzésében „minden idők egyik leggátlástalanabb köpönyegforgatójának” nevezte Szegedit, és megjegyzést tett arra, hogy az ötmillió forint kamatait is követeli. „Ahogy az a magukfajtáknál elengedhetetlen” – írta erről. Novák szerint egyébként a per tulajdonképpen Szegedi bosszúja azért, mert ő elsőként szólította fel lemondásra, miután kiszivárgott egy hangfelvétel. A hungarista oldalon publikált felvétel szerint 2010-ben Szegedi "európai forrásokból származó előnyöket" ígér Ambrus Zoltánnak cserébe azért, hogy ne hozza nyilvánosságra a zsidó rokonokról szóló információkat.

Novák jön, ha hívják

Nemcsak Novák Facebook-oldalán, hanem a Kurucinfón is lehetett olvasni arról, hogy lesz ez a tárgyalás pénteken. Húsz-huszonöt, a reakciók alapján Novákkal szimpatizáló ember meg is jelent péntek délben a Fővárosi Törvényszéken. Némi döbbenet látszott rajtuk, amikor kinyílt az ajtó, és világossá vált, hogy a törvényszék egyik legkisebb tárgyalótermébe kell bezsúfolódniuk, és legfeljebb a társaság fele fog tudni leülni. Segíteni a helyzeten nem lehetett, a panaszkodásra a bírónő közölte, hogy két héttel előre kellett volna szólni nagyobb teremért, most már nincs mit tenni. Azért mégis bejött mindenki, és akiknek nem jutott szék, hősiesen végigállták a másfél órás tárgyalást a levegőtlen teremben.

Szegedi Csanád nem jött el. Az ügyvédje, Szikinger István azt mondta, hivatalos elfoglaltság jött közbe. Novák kihasználta, hogy már puszta jelenlétével is jobb színben tűnhet fel, mint Szegedi. „Ha a bíróság hív, akkor jövök” – mondta, és nem hagyta ki, hogy kritizálja Szegedit, amiért ő bezzeg nem tett így.

Novák védekezésének lényege, hogy Szegedi közszereplő, ő csak politikai véleményt mondott, ráadásul egy belső levelezésben, amit csak tíz ember olvasott, arról pedig nem ő tehet, hogy a levél később kiszivárgott, és nagy nyilvánosságot kapott. Szerinte egyébként sem az ő mondata miatt rendült meg Szegedi pártbeli helyzete, hanem Szegedi saját viselkedése miatt. Ezt bizonyítandó tanúként kérte meghallgatni azt a tíz jobbikos vezető politikust, akik benne voltak a belső levelezésben. Arról fogja kérdezni őket a bíróság, hogy befolyásolta-e őket Novák mondata Szegedi megítélésében.

Támadási felület

Novák védte a kifogásolt mondatának tartalmát is. Szegedi helyzetét ahhoz hasonlította, mintha Orbán Viktorról derülne ki, hogy cigány származású. Szerinte ekkor nem válhatott volna belőle a Fidesz miniszterelnökjelöltje, nem azért, mintha a Fidesz cigánygyűlölő párt lenne, hanem azért,  mert nem kockáztatta volna meg, hogy emiatt szavazatokat veszítsen. Mondott egy pedofilos analógiát is, szerinte a pedofília és a zsidóság is támadási felület lehet egy politikusnál, ezért az ilyesmit nem hallgathatja el a pártja elől.

Szegedi Csanád ügyvédje, Szikinger István elvi állásfoglalást követelt a törvényszéktől arról, hogy teljesen megengedhetetlen bárki származasának vagy vallásának firtatása. Ahogy haladt az idő és fogyott a levegő, egyre feszültebbé vált Szikinger és Novák is, nem egyszer emelt hangú odamondogatás kezdődött köztük, amit kiegészített a hallgatóság zúgolódása is. A bírónőtől nem sok telt azon kívül, hogy „a hallgatóság nevében benne van, hogy hallgat”. Volt, hogy helyette Novák ügyvédje kiabált rá erélyesen az emberekre, hogy „Csönd!”. Rá hallgattak is.

A következő tárgyalási napot szeptember 6-ra tűzte ki a bírónő, és Novákék kérésére megígérte, hogy nagyobb tárgyalótermet fog szerezni. Vége a pernek még ekkor sem lesz, ekkor csak Szegedit és Novákot fogják meghallgatni, a tanúk majd valamikor később, egyelőre bizonytalan időpontban jönnek.