Fradistákkal menne Kubatov Csányinak?

2013.04.20. 18:34 Módosítva: 2013.04.20. 18:43

Kikérdezte a rendőrség a napokban Kubatov Gábort, az FTC elnökét, a Fidesz pártigazgatóját, országgyűlési képviselőjét, valamint Baranyai Imrét, a Nemzeti Nyomozó Iroda egykori munkatársát, a Fradi Security Kft. biztonsági cég ügyvezetőjét és közvetett társtulajdonosát, van-e tudomásuk arról, hogy keményvonalas fradista szurkolók tüntetésre készülnek Csányi Sándor bankár, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökének otthona előtt - értesült a HVG.

A hetilap úgy tudja, a telefonos kérdésre az volt a válasz, hogy nincs, ám a lap információi szerint a tüntetés lehetősége felmerült Kubatov és a szurkolói csoportok vezetői között nemrég lezajlott egyeztetésen. A háborús ok a zöld-fehérekre – az Újpest elleni márciusi mérkőzésen tapasztalt szurkolói magatartás miatt – kirótt 3,5 millió forintos MLSZ-bírság volt. A háttérben azonban személyi harc, adott esetben a Csányival szembeni bizalmatlanság állhat – írja a lap.

Homályos részletek

Szurkolói körökben az terjedt el, hogy a tüntetés ötletét Kubatov vetette föl. A pártigazgató környezetében ezt kifejezetten cáfolták a HVG kérdésére.

Ott úgy emlékeznek, hogy a demonstráció lehetőségét szurkolói vezetők hozták szóba, de ők sem Csányi magánlakása, hanem az általa vezetett OTP Bank központja, esetleg forgalmas bankfiókok vagy az MLSZ-székház elé vonultak volna, ám éppen Kubatov volt az, aki lebeszélte erről a hangadókat.

Nem került le a napirendről a terv, csakhogy a szurkolók is megosztottak az ügyben. Az FTC-vezérkarban akadnak, akik úgy érzik, egyes szurkolói körök Kubatov és az MLSZ-elnök közötti zavarkeltésre törekednek, hogy átvehessék a labdarúgáson kívüli nyilvánosságban a Fidesz-székházat elfoglaló tüntetés kapcsán ismertté vált Fradi Security irányítását.

Az FTC irányítása – a szerinte aránytalan és részrehajló bírságolási gyakorlaton túl – azért is elégedetlen az MLSZ-szel, mert a szövetség állítólag többet tárgyal fontos kérdésekben a szurkolói kulbbal, mint a csapatok képviselőivel.

Egyeztetnek

A HVG szerint ezt jelezték is az MLSZ-nek, de eddig nem történt változás. Kubatov környezetében úgy árnyalták a képet, hogy az MLSZ-elnök alighanem „egyéb sokirányú tevékenysége miatt” csak elnagyolt képet kap a szövetségről, ráadásul a labdarúgásba, sportszervezésbe bele kellett tanulnia. Jobbnak tartják például az együttműködést még azzal a Vági Márton főtitkárral is, aki az előző kormány idején a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget vezette.

A két főszereplő, Kubatov és Csányi mindenesetre találkozott a napokban utóbbi Nádor utcai irodájában, és az egyik fő téma – a HVG értesülései szerint – éppen a lelátókon tapasztalható extremitások kezelése volt. Az ügy még több részletéről itt olvashat tovább.