Árpád
-2 °C
4 °C

Garázdaságért bevittek 18 Hitler-emléktúrázót

2013.04.20. 11:37

Garázdaság miatt előállították a rendőrök a pécsi Hitler-emléktúra szervezőit és résztvevőit, derül ki a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szombati közleményéből. A Pax Hungarica Mozgalom Adolf Hitler emlékére meghirdetett túrájába a Kálvin utcában található parkoló melletti füves területen avatkozott be a rendőrség szombat reggel 8.55 és 09.30 óra között. 18 embert igazoltattak, átvizsgálták a ruhájukat és a csomagjaikat, majd mindegyiküket előállították garázdaság szabálysértése miatt a pécsi rendőrkapitányságra. Négy fiatalkorú is volt köztük.

"A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a leghatározottabban fellép minden olyan magatartással szemben, amely a közrendet, közbiztonságot, valamint az állampolgárok jogait sérti vagy veszélyezteti" - áll a rendőrségi közleményben.

A héten a Belügyminisztérium is közleményt adott ki a Pax Hungarica Mozgalommal kapcsolatban. A nácizmus ideológiájával, a fasizmussal, az antiszemita fajelmélettel, a népirtással, a kínzással és a zsidóság megsemmisítésére tett törekvéssel azonosítható Adolf Hitlerre történő emlékezés joggal sérti a holokauszt áldozatai hozzátartozóinak, túlélőinek emberi méltósághoz fűződő alkotmányos alapjogát, írta a tárca.

"Minden olyan megnyilvánulást, amely ennek az alapjognak a sérelmével, csorbításával jár, a Belügyminisztérium - ahogy minden jóérzésű ember - megengedhetetlennek, a demokrácia lényegéhez tartozó közrend és köznyugalom jelentős mértékű támadásának tekint" - zárult a minisztériumi közlemény.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?