Ödön
2 °C
11 °C

A nemzeti érzelmű motorosok fellebbeznek Orbán döntése ellen

2013.04.21. 13:24 Módosítva: 2013-04-21 15:22:33

Bár az Adj gázt címmel hirdetett demonstrációjukat betiltották, vasárnap délben mégis összegyűltek a magukat nemzeti érzelmű motorosnak nevező emberek. A motorosok, akik kezdetben a holokauszt áldozataira emlékező Élet Menetére szervezték rá vonulásukat, a tiltás ellenére végül az Olof Palme sétányon gyűltek össze.

A bőrmellényén elnök feliratot viselő idős úr tartott beszédet, amelyben kifejtette, hogy nem értenek egyet a rendőrség tiltó határozatával, és fellebbeznek. A motorosokkal hangos szóváltásba keveredett egy férfi, aki szerint felvonulásuk az Élet menete elleni provokáció, és megmozdulásuk antiszemitának tekinthető. A férfit a motoros testtel szorították ki az elnök közeléből.

A főleg idősebb férfiakból, és néhány asszonyból álló menet tizenegy óra után árpádsávos és palesztin zászlók alatt átvonult a Hősök terére, ahol a devizahitelesek megsegítéséért zajlott demonstráció. A környéken tudósítónk a rendőri készültség jeleit látta.

A motorosok, Orbán Viktor személyes utasítására nem jelenhettek meg eredeti célpontjuk, a Dohány utcai zsinagóga környékén. Munkatársunk azonban délután egykor megpillantotta a menetet a környéken, az Astoria és a Deák tér közt.

„A legtöbb motoron ketten ülnek, Gárda Motor feliratú bőrszerkóban átölelve egymást, elég meleg látvány. Szép nagy Harleyk árpádsávos és palesztin zászlókkal. Lassan mennek és folyamatosan túráztatják a motorokat.” – jelentette tudósítónk.

A rendőrség minden irányban lezárta a zsinagóga környékét, ahol a bejelentett antifasiszta tüntetésre már gyülekezni kezdett a tömeg, és már 100-200-an megjelentek.

A motorosok végül az Andrássyn a Hősök tere felé indultak egy rendőrmotor kíséretével. A rendőrség tájékoztatása szerint a demonstráció rendbontás nélkül ért véget.

Orbán Viktor azt üzente

Ahogy arról beszámoltunk, a Nemzeti Érzelmű Motorosok eredetileg „Adj gázt!” néven hirdették meg a vasárnapi felvonulást, és elhaladtak volna a Dohány utcai zsinagóga mellett. A hír felháborodást váltott ki, hisz Budapesten aznap tartják az Élet Menetét: a rendezvényen a holokauszt áldozataira, közöttük a gázkamrákban elpusztított magyarokra emlékeznek.

Bár a motoros felvonulás megkapta az engedélyt a rendőrségtől, Orbán Viktor miniszterelnök utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozza meg az antiszemita demonstráció megtartását. A rendőrség nem sokkal később betiltotta a vonulást.

Több jogvédő szervezet is jelezte, hogy a rendezvény miniszterelnöki betiltása ellenkezik a jogállami normákkal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?