Bokros Lajos megalapította új pártját

MTI/Index
2013.04.21. 14:20

Ahogy arra számítani lehetett, Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) néven új párt alapítását jelentette be Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere, európai parlamenti képviselő vasárnap Budapesten. A pártot vasárnap hozták létre az alapító okirat megalkotásával, a párt elnöke Bokros Lajos, alelnöke Pusztai Erzsébet volt MDF-es országgyűlési képviselő. Az igazgatóság tagja Cselényi László, a Duna Televízió korábbi elnöke, Pálffy G. István újságíró és Kajdi József jogász.

A sajtótájékoztatón kiosztott dokumentum szerint a párt az egyén, a piac, a magán- és szellemi tulajdon szabadságát akarja képviselni amellett, hogy hisznek a szabad piac, a kereskedelem és a vállalkozás jólétteremtő erejében.

Az Index már az ősszel írt arról, hogy az egykori pénzügyminiszter esztergomi otthonában tartott értelmiségi találkozókon elindította egy új politikai alakulat szervezését. Bokrosék olyan új, szabadelvű jobboldali pártot akarnak létrehozni, amellyel a Fideszből és az Orbán-kormány tevékenységéből kiábrándult jobboldali szavazóknak adnának új teret.

Őszinte politizálás

Bokros vasárnap beszédében azt mondta: 2014-ben arról kell dönteni, hogy a klasszikus, európai fejlődést, vagy a tekintélyelvű rendszert választják-e az emberek. Szerinte utóbbi esetben mindenféle felzárkózásnak "búcsút mondhatunk", nemzetközi elszigetelődés, társadalmi bomlás lesz az eredmény.

A párt alapelvei közé tartozik a nemzeti összefogás, szolidaritás, az európai érdekrend maradéktalan képviselete, a demokrácia igenlése, az emberi jogok védelme, a szabad piac, az egyén szabadságának, méltóságának, megbecsülésének képviselete, sorolta az elnök. Szent István-i hagyományok alapján magyarként tekintenek arra, aki annak vallja magát, elfogadják és tisztelik a kettős, vagy többes önazonosságot, és a magyar nemzet része mindenki, aki bármit tesz az ország gazdasági, kulturális és erkölcsi felemelkedéséért, folytatta.

Bokros kijelentette: elutasítja, hogy választásokat csak hazugságokkal, a rövidtávú politikai érdekek figyelembevételével, populista szólamokkal lehet megnyerni, ezért a MoMa az őszinte politizálás híve. Az MTI kérdésére azt válaszolta: a demokratikus ellenzéknek össze kell fognia ahhoz, hogy leváltsák az Orbán-kormányt, ezért aki az összefogás ellen tesz, "nagy történelmi felelősséget vesz magára".

Ha minden országnak lenne egy Bokros Lajosa

Pusztai Erzsébet alelnök futballhasonlatot mondott: többféleképpen lehet játszani a labdajátékot: a grundon, ahol aki erősebb, leváltja a bírót és a partjelzőt, kioszt néhány sárga és piros lapot, bokarúgást az ellenfélnek. Akit így győznek le, tele van félelemmel, megalázottsággal, haraggal, de kérdés, hogy érezhet-e valódi büszkeséget az, aki ilyen meccsen nyer, magyarázta.

Martin Callanan, az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának elnöke azt mondta, hogy ha minden országnak lenne egy Bokros Lajosa, akkor az euró ma sokkal jobb állapotban lenne. Szükség van olyan politikusokra az unióban, akik értik a gazdaságot, mert a térséget versenyképesebbé, nyitottabbá, szabadabbá kell tenni, tette hozzá.

Máris tüntettek ellenük

A sajtótájékoztató helyszíne, az egyik budapesti szálloda épülete előtt néhány demonstráló egy transzparenst tartott, amelyen egyebek mellett az állt: "Elég volt!", "Bokros átvert mindenkit!", "Kommunistából konzervatív?".

Bokros Lajos 2009-ben az MDF listájának éléről jutott az Európai Parlamentbe (EP), 2010-ben pedig a párt miniszterelnök-jelöltje volt, az MDF azonban két évtized után a választáson kiesett a parlamentből. Jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség arra hivatkozva, hogy Bokros Lajos minden kapcsolatot megszakított a párttal és annak politikáját nem képviseli, felszólította a politikust, adja vissza EP-mandátumát, de Bokros erre nem volt hajlandó. Bokros Lajos 2011-től a Szabadság és Reform Intézet kuratóriumának vezetője.