Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A darázs is érdekesebb volt a belügynél

2013.04.22. 17:42 Módosítva: 2013-04-22 20:42:03
Rendhagyó osztályfőnöki órát tartott egy helyettes államtitkár Érden. Gasparics Emese egy órán keresztül olvasott fel az Alaptörvényből, sajtóreferense pedig csak név nélkül nyilatkozott volna. Az Emberi Erőforrás Minisztérium a sajtót is meghívta az eseményre.

Nem csak Orbán Viktor tart rendhagyó osztályfőnöki órát, hétfőn a Belügyminisztérium helyettes államtitkára adott elő unatkozó diákoknak. Az érdi Koós Károly Szakképző Iskola két osztályának volt kötelező részt vennie az eseményen.

Akit érdekel, hogy mit kellett a körülbelül negyven diáknak végighallgatnia, vegye elő az Alaptörvényt, és olvasson fel belőle a lehető legmonotonabb hanghordozással 30 szabadon választott cikkelyt. Az iskolában sem történt nagyon más.

A helyettes államtitkár, Gasparics Emese felolvasott az új alkotmányból, hosszan idézte például a nemzeti hitvallást. „Az 1944-es nyilas megszállás kezdetétől az 1990-es első szabad választásig terjedő időszakot nem ismerjük el a Szent Korona jogfolytonosságaként” – magyarázta az új alkotmány szellemi hátterét.

Az előadás igen részletes volt: a helyettes államtitkár nem mulasztotta el felolvasni a K) cikket sem:„Magyarország hivatalos pénzneme a forint.” Minderre a második sorban ülőknél hátrébb biztosan nem figyelt már senki sem.

Gasparics Emese nem kötötte le hallgatóságát. Legalább öten aludtak el több-kevesebb időre, a hátul ülők pedig eleinte csendesen, az óra vége felé pedig tisztességes alapmorajt biztosítva beszélgettek. A hallgatóság egyszer hördült fel, egy darázstól ijedt meg látványosan valaki, de a helyettes államtitkár kitartóan folytatta tovább. Fél perccel később a rovar is jobbnak látta távozni, a tavaszias idő több változatossággal kecsegtetett.

A helyettes államtitkár az EMMI által szervezett „Nemzedékek Hete” programsorozat keretében látogatott el tizedik és tizenkettedik osztályos középiskolásokhoz. A tavaly indult programsorozat célja a különböző generációk közti párbeszéd erősítése. A hétfői előadáson a diákoknak kétszer volt lehetősége megszólalni, Gasparics első kérdésére, miszerint tudja-e valaki, mit jelent a zászlóban a piros-fehér-zöld, nem érkezett válasz. Pedig az új Alaptörvényben ez is benne van. Másodszor, amikor kérdéseket tehettek volna fel a diákok, a lehetőséggel senki sem élt.

Gasparics, ahol kommentárt fűzött a szöveghez, mindig a kormány álláspontját visszhangozta. A sokat vitatott negyedik módosítással érintett részeknél például reagált az „alaptalan vádakra”, noha senki sem vetette fel őket. A hajléktalanság kriminalizációja kapcsán pedig fontosnak tartotta, hogy „a közterületek ne bizonyos hajléktalan emberek magánszállásává süllyedjenek”.

Szóba került, hogy az Alaptörvény hatályba lépése óta a jogszabályok alkotmánybírósági felülvizsgálatának lehetősége szűkült, és az állampolgárok közvetlenül nem fordulhatnak a testülethez, csak az ombudsman közvetítésével. Ezt a módosítást Gasparics csupán technikai jellegűnek nevezte, szerinte annyi változott, hogy a panaszt máshova kell benyújtani. Arról, hogy az ombudsman nem köteles minden panaszt továbbítani az Alkotmánybíróságnak, hanem válogathat, nem ejtett szót.

A sajtóreferens csak név nélkül nyilatkozna

Az osztályfőnöki óra után szerettünk volna videointerjút készíteni a helyettes államtitkárral, aki ezt nem vállalta, mert „ez az esemény nem ezt a célt szolgálja, ennek az előadásnak csak a ténye volt nyilvános, a tartalma nem”. Mindez furcsán hangzott azok után, hogy az osztályfőnöki órára az EMMI hívta meg a sajtót. Kamerán kívül azonban válaszolt kérdéseinkre a helyettes államtitkár.

A helyettes államtitkárt elkísérte a Belügyminisztérium sajtóreferense, aki azonban külön kérte, hogy a nevét ne írjuk le. „Én nem vagyok közszereplő, a nevemet kérem ne írják le” – mondta.

Gasparics értékelése szerint egyébként az érdi diákok „egy ideig” kifejezetten érdeklődőek voltak, később viszont elfáradtak. Összességében sikeresnek tartja a rendezvényt. „Szívem csücske Pest megye, ezért jöttem Érdre” – mondta.

„A most elhangzottakról holnap szó lesz a történelem órán” – zárta az órát a diákok tanára. A hallgatóság ideges nevetéssel fogadta a hírt, később az egyikük elmondta, hogy szerinte akár dolgozatot is írhatnak az Alaptörvény felolvasott részeiből. Sok sikert kívánunk!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?