Az LMP felveszi a Jobbik offshore-fonalát, két pártelnök is szót kér napirend előtt, az MSZP pedig az Emberek pénztárcájára utazik. Parlament percről-percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Újra itt a Parlament, méghozzá elég erős napirend előtti felhozatallal. Mesterházy Attila indít, akinek „Adj esélyt!” címe azt sugallja, hogy vagy az élelmiszerek áfájának csökkentéséről vagy az igazságosabb rezsicsökkentésről fog szólni, mást nagyon nem tudunk elképzelni. De Vona Gábor is fog beszélni, méghozzá a bősi vízlépcsőről szóló csehszlovák-magyar megállapodás 60. évfordulója alkalmából. A környezettudatos vonalat erősíti még a KDNP-s Nagy Andor a Föld Napjáról szóló napirendelőttijével, frakciótársa, Gaal Gergely  viszont „hiteles keresztényként” az erőszak és a diktatúra ellen fog felszólalni. Tukacs Istvánnak is megpróbáljuk előre megtippelni, miről szólhat "Van-e esély a gyógyulásra?" című beszéde: szerintünk a szocialista politikusnak az egészségüggyel kapcsolatban van mondanivalója, a politikusok a beteges-gyógyulásos metaforákat ugyanis szinte mindig ilyen témákra szokták ellőni.

  • A függetlenek közé tartozó LMP-s képviselők nem zöldtémáról, hanem az uniós és állami támogatásokkal kitömött offshore cégekről fogják interpellálni Németh Lászlónét. Schiffer András és Vágó Gábor vélhetően a múlt heti jobbikos fonalat fogja felvenni. Ők derítették ki ugyanis, hogy az évek óta offshorelovagozó kormány simán megdobott néhány tízmilliós vissza nem térítendő támogatással mondjuk egy új-zélandi kávécéget, vagy a dél-amerikai Belize-be bejegyzett „Happy Company” élelmiszer-forgalmazót. Az összes kifizetett támogatás akár milliárdokra is rúghat.

  • Meglepetés-felszólalóként Soltész Miklós indítja az ülést, aki a jégkorong-VB rendezését és lebonyolítását méltatja. Az egészségügyi államtitkár egyébként főnökével együtt a helyszínen szurkolta végig a meccseket, sőt Balog Zoltánt a köztévé még egy kis szakkommentálásra is felkérte.

  • A szocialista Varga László és a jobbikos Vona Gábor válogatott szép szavakkal csatlakozik Soltész Miklóshoz a jégkorongozók méltatásában: hogy mást ne mondjunk, elhangzik a "bronz is szépen csillog" kifejezés. Azért Varga megjegyzi, hogy a sikeres rendezés a szocialista kormányok érdeme is, Vona pedig kitér arra, hogy a magyar sportdiplomácia nem teljesít valami jól, utal a zárt kapus magyar-románra, illetve Görbicz Anita mezének román szurkolók által történt megtaposására.

  • A napirend előtti-előtti felszólalások után kezdődik a napirend előtti felszólalások sorozata. Mesterházy Attila kezdi, aki előzetes várakozásainkat meghazudolva nem a rezsicsökkentésről, hanem a felsőoktatásba jelentkezők számának csökkenéséről beszél. Szerinte az egyre drágább felsőoktatás miatt már nem is agyelszívás, hanem egyenesen szellemi kivándorlás zajlik. Pedig "Magyarország egyik természeti kincse a humánerőforrás". Mesterházy be is jelenti, hogy az MSZP ingyenes beiratkozást, 25 százalékos költségtérítés-csökkentést és a röghöz kötés eltörlését fogja törvényjavaslat formájában beterjeszteni.

  • Jófiúsan oldalra fésült: úgy tűnik, Mesterházynak még nem ért véget az útkeresése.

  • Hogy azért olyan is csak Magyarországon fordulhat elő, hogy egy jobboldali politikus Obama- és Tony Blair-idézetekkel válaszol egy szocialistának? Csakazért sem mondjuk, pedig Cséfalvay Zoltán, az NGM államtitkára most pont ezt teszi.

  • Méghozzá Nagy Andort, aki azt mondja, nem túl szívderítő látvány a Kossuth tér a kivágott fák látványával. Persze utána észbe kap, és gyorsan hozzáteszi, hogy a tér az átalakítást követően nagyon szép lesz. Nagy Andor egyébként Cséfalvaytól eltérően nem baloldali politikust, hanem egy notórius ateistát, Stephen Hawkingot idéz egyetértőleg, aki szerint csak az segíthet az emberiségen, ha ezer éven belül továbbáll a Földről, és egy másik bolygót telepít be.

    Hát, ez azért kimeríti a szűkebb- és tágabb értelemben vett hazaárulás fogalmát.

  • Budai Gyula valószínűleg visszasírja a időket, amikor elszámoltatási biztosként minden második mondatába olyan neveket kellett beleszőnie, mint Gyurcsány Ferenc, Hagyó Miklós, Zuschlag János. Az elmúlt percekben ugyanis a következő szavak hagyták el száját: homoki kikerics, tarka sáfrány, nagy tűzlepke, délvidéki földikutya.

    A vidékfejlesztési minisztérium államtitkára elmúltnyolcévezés helyett a 2005-ig tartó magyar földikutya-kutatások eredményét idézi, miszerint öt genetikailag eltérő kutyafaj található a Kárpát-medencében.

  • Azok kedvéért, akik átaludták volna Budai államtitkár felszólalását, idézünk a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményéből:

    "A vidékfejlesztési miniszter védetté nyilvánított 2128 hektár kiterjedésű, a Körös-ér mentén és a Dorozsma-Majsai homokhát déli részén elhelyezkedő természeti területet. A Bács-Kiskun és Csongrád megyében, Kelebia, Ásotthalom, Mórahalom és Öttömös közigazgatási területén lévő tájvédelmi körzet kialakítása világviszonylatban is egyedülálló természeti értékek megőrzését segíti elő.

    A korábbi Ásotthalmi láprét természetvédelmi terület kb. 90 hektár kiterjedésű területét is magába foglaló, összesen 2223 hektár kiterjedésű tájvédelmi körzet létesítésének célja a Körös-ér mentén, valamint a Dorozsma-Majsai-homokhát déli részén található táji értékek, természetes és természetközeli állapotú növénytársulások, valamint a hozzájuk kapcsolódó állatközösségek megőrzése.

    A tájvédelmi körzet különleges növényfajoknak ad otthont (pl. egyhajú virág, tartós szegfű, homoki kikerics, tarka sáfrány, pókbangó), s a térség állatvilága is egyedülálló: a nagy tűzlepkétől a vöröshasú unkáig, a bölömbikától a cigányrécéig számos védett és fokozottan védett faj él ezeken a tájakon."

    Bővebben itt.

  • A Jobbik elnök-frakcióvezetője szerint Bős-Nagymaros eddig tabukérdésnek számított, pedig valójában nem tabu, hanem nemzetstratégiai kérdés. Vona támogatólag szól a Bős-Nagymarosi gigaprojektről, de ezen felül vizionál még három új dunai vízierőművet, és egyet-egyet a Dunára és a Tiszára is építene. A vízgyűjtő területek körbecsatornázásával – köztük a régóta ígérgetett Duna-Tisza csatornával – pedig rengeteg munkahelyet és árvízmentes területeket ígér.

  • Az államtitkár II. Józsefre vezeti vissza a Jobbik vízügyi elképzeléseinek többségét, mert szerinte a legtöbb, Vona által tabudöntőnek tartott kérdés már a szélsőjobb számára ultra-nemzetietlen kalapos király óta napirenden van.

  • Németh István Szilárd beszámol arról, hogy a Fidesz frakció sok töprengést követően egy „új filozófiát alapított”, és ennek a filozófiának bizony nem más az alapelve, minthogy minden rezsit csökkenteni kell. Fónagy János rögtön csatlakozott ehhez az iskolateremtő kezdeményezéshez, és felszólítja a többi frakciót, hogy ők is csatlakozzanak, mert a rezsicsökkentés „nem pártkérdés”, ugyebár.

  • Az első valóban napsütéses tavaszi ülésnapra a jobbikos Dúró Dóra egy élénk piros blézert választott, a PM-es Szabó Tímea pedig egy délelőtti sajtótájékoztatón fehér felsőben és fehér blézerben tűnt fel. A szintén PM-es Szabó Rebeka ezúttal a visszafogott szürke mellett döntött. Parlamenti divatszakértőnk kíváncsian várja, a cikláment és rózsaszínt évszaktól függetlenül bevállaló Selmeczi Gabriella ma vajon feltűnik-e, és ha igen, miben.

  • Méghozzá az államházartási törvény egy last-minute módosítása miatt. Az LMP-s Vágó Gábor sérelmezi is a fideszes törvényhozási dömpingnek köszönhető "szaladj neki, rúgd föl, hagyd ott" mentalitást, a jobbikos Hegedűs Lórántné pedig a fülkeforradalom hibáinak tudja be a napirend felborulását. A fideszes Balla György viszont az önkormányzatok érdekeire hivatkozik, és szerinte nincs itt semmi durva hiba.

  • Az MSZP-ben mindig jól kiosztják a szerepeket, Hiller István például már hetek óta az általános iskolai beiratkozások körüli anomáliákat ostorozza. Most is ezt teszi.

  • Dúró Dóra és az LMP-s Osztolykán Ágnes is csatlakozik Hillerhez a kormányzat oktatáspolitikájának kritikájában. Közben persze mindenki támogatja a napirendmódosítás okát, a maximális osztálylétszámok húsz százalékos emelésének sürgős becikkelyezését.

  • Tukacs István a 62 éven felüli egészségügyi dolgozók kényszernyugdíjával kapcsolatban kérdezi az EMMI illetékesét. A szocialista képviselő felveti, hogy a Fidesz hátsó szándéka valójában az "elitek lefejezése". Szócska Miklós olyan gyorsan és olyan hangsúlymentesen hadarja el válaszát, hogy objektivitásra törekvő tudósítóként nem tudunk felelősen nyilatkozni annak valóságtartalmáról.

  • A múlt héten villantó Magyar Zoltán után most Hegedűs Tamás dobott be maratoni címmel ellátott interpellációt: „Mit kíván tenni az egészségügyért felelős minisztérium annak érdekében, hogy a költségvetési intézménnyé alakuló, korábban gazdaság társaságként működő egészségügyi intézményekben a jövedelmeknek a jogviszony változásából fakadó csökkentése miatt ne legyen újabb elvándorlási hullám az orvosi hiányszakmákban?” Különösen a két évtizedes nemzetféltésben már igencsak megfáradt Lezsák Sándor ülésvezető elnökkel szemben érezzük ezt felettébb méltánytalannak.

  • A kormányközeli média szíves figyelmébe ajánljuk azt a tényt, hogy a most látszólag barátilag interpelláló jobbikos Hegedűs Tamás 1994-ig az SZDSZ-ben politizált, 1998-ig pedig a Jobbik által "biznisz-szektának" tartott Hit Gyülekezetének is tagja volt. Ráadásul Bajnai Gordonhoz hasonlóan bajai származású, szóval kézenfekvő, hogy ő lesz a Jobbik és az Együtt 2014 között a kormánybuktató kapocs!

  • Kormányzati öninterpelláció a fiatal Joe Pescire emlékeztető Tasó Lászlótól. Köszönjük, képviselő úr!

  • Gúr Nándor az érdemi szociális párbeszédet teremti, a gyászhangulatra pedig az ad számára alkalmat, hogy a kormányzat az elmúlt években megszüntette az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, szigorította a sztrájktörvényt és a szabadságolásokat. A szocialista képviselő hosszasan sorolja az egyébként mind létező munkavállalói sérelmeket, de azt nem nagyon értjük, hogy ha már állandóan párbeszédről beszél, akkor milyen érdemi választ vár a „Hogyan gondolták ezt?” kérdésre.

  • Czomba Sándor államtitkár szerint szó sincs az érdemi érdekegyezetések hiányáról, csak éppen „egy láb helyett két lábra” emelték azt. Ezzel arra gondol, hogy az érdekegyeztetésbe bevonták a civil-, a tudományos- és egyházi szervezeteket. Hogy ezeknek mi közük van a munkavállalás kérdéseihez, azt nem tudjuk, talán a kormány a papoknál is elismeri a sztrájkjogot? Ámen.

  • A jobbikos Varga Géza és a fideszes Budai Gyula a földforgalmi törvényről vitatkoznak. Varga szerint a kormány lebegteti a törvényt, Budai szerint pedig... hát ő igazából csak azt hajtogatja, hogy „nem csak önöknek lehetnek elképzeléseik a földről”. Az érződik, hogy itt mindenki nagyon meg akarja védeni a magyar termőföldet. Közben igen rika eset zavarja meg az ügymenetet, ugyanis a büfében kávézgató fideszes képviselők miatt nem volt határozatképes a Ház.

  • Novák Előd egy ügyrendi felszólalás örvén kijelenti, hogy már másodjára szavazzák le földügyben a kormányt. Kifejezi reményét, hogy az államtitkár melletti szavazatok hiánya remélhetőleg a fideszesek lelkiismeretének tudható be, és nem azért, mert "Szanyi Tiborhoz hasonlóan a büfében alkoholizálnak ”. Ekkor megvonják tőle a szót, majd miután még egyszer próbálkozik, még egyszer megvonják tőle a szót. Pedig szerintünk épp most akarta lemondásra felszólítani Fazekas Sándor agrárminisztert, vagy legalább államtitkárát, Budai Gyulát.

  • 1989 óta elég sok furcsa dolgot vittek be és ajándékoztak egymásnak a képviselők az ülésteremben, szubjektív toplistámat Novák Előd vezeti, aki egy karikásostorral akart kedveskedni a házelnöknek. A mai napon a PM-es Jávor Benedek egy jóval szelídebb performansz keretében egy facsemetét vitt be és adott át Semjén Zsoltnak. A képviselő Facebookon írta: "a Föld napját azzal ünnepelhettük a Kossuth téren, hogy végignéztünk azon a kerítésekkel szabdalt sivatagon, ami a téren álló fák kivágása után maradt. A mai ülésnap kezdetén egy szomorúfűz csemetét adtam át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesenek, hogy fairtás helyett inkább ültessenek, a rombolás helyett építsenek."

    Megkeressük Semjén Zsoltot és okvetlenül beszámolunk róla, mihez kezd a szomorúfűzzel!

  • Egy kedves kormánypárti interpelláció keretében.

  • Persze ők nem Simor Andrást, hanem azon cégek mögött álló vállalkozókat, akik milliárdos támogatást húztak le a fejlesztési minisztériumtól. Az LMP-s politikus egy csomó példát sorol fel arra, hogy rengeteg olyan cég kapott vissza nem térítendő támogatást, melyeknek ismeretlen a tulajdonosa, évek óta nem volt árbevétele, vagy például lichtensteini-trinidadi tulajdonú.

  • Deutsch Tamás a 34 éves Gera Zoltánt köszönti.

  • A Schiffernek válaszoló államtitkár szerint "példa nélkül álló korrupcióellenes intézkedés-sorozat" folyik az országban, és az Alaptörvény is kimondja, hogy a központi költségvetésből csak átláthaó tulajdonosi szerkezettel rendelkező szervezet részére adható támogatás. Az igen konkrét kifizetésekkel kapcsolatban Fónagy azonban csak annyival tudja biztatni Schiffert, hogy majd "újra átnézik a papírokat", majd gyorsan figyelmezteti a büfében ülő fideszes képvielőket, hogy jöjjenek be Varga Géza jobbikos interpellációjának megismételt szavazására.