Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Romantikus szigetek Csepelen

2013.04.22. 14:55

A fővárostól délre, az M0-áshoz közel, Csepel alatt 115 hektárnyi bányató van. A Csepel-szigetekhez tartozó Szigetszentmiklós bányatavaira már az első világháború előtt felmerült az igény. A helyi gyárak miatt kitelepülő munkások házainak megépítéséhez, később az útépítéshez kellett az alapanyag. A bányatavak ma már inaktívak, viszont gazdag élővilág alakult ki bennük és körülöttük, az ott élők vagy nyaralók horgásztóként használják őket.

A parton álló házak nemcsak korukban és megjelenésükben sokfélék, de a közművesítés szempontjából is. Habár sok épület csak üdülőként vagy horgásztanyaként funkcionál, a szennyvíz megfelelő elvezetése fontos lenne, még mielőtt az visszaszivárog az ivóvíz-nyerő rétegekbe. A tavak tisztántartása egyébként az önkormányzat mellett hét horgászegyesület feladata lenne. A terület beépítettsége is magasabb a megengedett 10 százaléknál, 2011-ben 250 lakost tartottak ott nyilván. A válság hatása mindenesetre még itt is érezteti a hatását: akinek a paradicsomi szigetek felkeltik az érdeklődését, a hirdetési oldalakon számos ház közül választhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?