Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ha tíz centivel arrébb fekszem, a fejemre esik

2013.04.23. 17:55 Módosítva: 2013-04-23 18:38:01

„Addig vagyunk jók nekik, amíg fizetünk” – összegezte a helyzetet egy károsult Tenken, ahol kedd hajnalban 4,8-as erősségű földrengés volt. A faluban mindenki felriadt a földrengés zajára, ijedtükben sokan az utcára futottak, és legtöbben a két nagyobb utórengésre is felébredtek. Több mint hétszáz bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez. A településen most az egyik legkomolyabb probléma az, hogy sok háztulajdonosnak nincs biztosítása: van, aki a magas biztosítási díj miatt, mások korábbi rossz tapasztalataikat követően mondták fel szerződésüket.

A faluban már hajnalban felröppent több biztosítással kapcsolatos hír, például, hogy csak 5-ös erősségű földrengések után fizetnek a biztosítók, illetve földrengés után egyáltalán nem fizetnek. Többen azért mondták le a biztosítást, mert az 1999-es árvíz után egyáltalán nem kaptak pénzt, és becsapva érezték magukat. Egy biztosítás nélküli férfi, aki nemrég tapétázta a házát, beletörődve mesélte, hogy fogalma sincs, miből fog belevágni újból a felújításba. A tetővel kezdte a javítást: „nem eshetek le, még van OTP-m″ – mondja. „Biztosítást nem kötök, soha nem fizettek semmilyen káromért—ezt nekik! De ezzel nem várjuk meg az esőt.”

Szopkó Tamás polgármester szerint ugyan a felröppent hírek pletykák, de azért a lakosság megnyugtatása érdekében személyesen tárgyal a biztosítók képviselőivel, hogy a károsultaknak segítsen az ügyintézésben. Erre azért is szükség lehet, mert több idős helybeli nehezen boldogul a gépesített telefonos ügyintézéssel. „Mindig benyomják a zenét, vagy azt mondják, hogy próbáljam öt perc múlva” – mesélte Krusper János nyulgdíjas, aki egész délelőtt próbált kapcsolatba lépni a biztosítótársasággal.

A katasztófavédelem csaknem húsz munkatársa tizenhárom helyszínre vonult ki, a legtöbb kárt, az összes bejelentés több mint felét Tenken regisztrálták. Több kémény megrogyott, szarufákat és léceket kell kicserélni, cserepek estek le több tetőről, a vakolat több házban megrepedt, leesett. Egy terhes nő ijedtében vajúdni kezdett, őt még éjjel kórházba szállították. A polgármester szerint ugyanakkor az a legfontosabb, hogy személyi sérülés nem történt

Több helyszínen a szerencsén múlt, hogy nem történt személyi sérülés: egy házban a melegvíz-tároló kiszakadt a helyéről, máshol egy idős asszony fejétől pár centiméterre estek le a plafonról jókora vakolatdarabok. Varga Jánosné elmondta: a földrengésre nem, csak a lezuhanó vakolat robajára ébredt fel, a szerencsének köszönheti, hogy nem rá esett. „Ha tíz centivel arrébb fekszem, a fejemre esik″ – mondja. „Mindenhol hiba van. Én már nehezen járok, de a lányom bevitte a bejelentőt a sajátjával együtt a polgármesteri hivatalba.″ Más házakban a kémény vált életveszélyessé, ezeken a helyszíneken a katasztrófavédelem elkezdte a kémények lebontását.

Mindenhol nagy robajjal járt a földrengés: sok tenki lakos buldózerszerű zajról számolt be, sokan kirohantak a házukból, a bútorok remegtek, üvegek törtek össze, a térségben egy mellékúton beszakadt az út. Sok házon kívülről is látszanak a földrengés hatásai, a tetőkön lyukak tátonganak, kémények csúsztak meg. A helyszínen a felmérést végző statikus szerint az építőanyag mellett a szerkezet és a tájolás is szerepet játszik abban, hogy melyik házat mekkora kár ért. „A szomszédom újépítésű házának kutya baja, én meg foltozhatom a tetőt” – panaszkodik egy nyugdíjas, akinek kéményét nemrég bontották le a katasztrófavédelmisek. Egy fiatal házaspár arról mesél, mennyire örülnek, hogy könnyűszerkezetű házat építettek: „Először kiröhögtük az építészt, amikor azt mondta, ez ellenáll a földrengésnek, álmunkban sem gondoltuk, hogy milyen jól jön majd” – mondják.

Sokan azt sem tudják, nekiállhatnak-e a tető kijavításának a biztosítói kárfelmérés előtt. A jó idő miatt szerencsére egyelőre nem áznak be a házak, de sokan attól tartanak, hogy elesnek a biztosítási összegtől, ha azonnal megjavítják a tetőt – mások lefényképezték a földrengés utáni állapotot és nekiálltak a javításnak. Akinek nincs biztosítása, annak nincs mire várnia: János például például, mivel eredetileg asztalos volt, ki tudja cserélni a törött léceket és cserepeket. A tenki férfi havi 28000 forint rokkantnyugdíjból él, amiből nem futja biztosításra, így kénytelen saját erőből megszerelni a tetőt. „24 évet dolgoztam, milliós értékeket építettem milliomosoknak, napi 5-7000 forintért. Aztán elegem lett a bohóckodásból, megvettem és felújítottam ezt a házat. A rokkantnyugdíjból a rezsire se telik” – meséli.

Horváth László kormánymegbízott elmondta: a katasztrófavédelmisek először az életveszélyessé vált kéményeket bontják le és a magukról gondoskodni nem képes idősek otthonában segítenek. Emellett a közintézményekben keletkezett károkkal foglalkoznak: a Szent Imre általános iskolában például ideiglenesen használhatatlanná vált egy melléképület, ez azonban az oktatásban nem okozott fennakadást. Antall Erika, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságának szóvivője elmondta: az eddig érkezett hatszáz kárbejelentés a következő napokban tovább gyarapodhat.

A térségben két hónapja kisebb, 3,5-ös erősségű földrengést mértek. Akkor fizetett a biztosító.