Judit
2 °C
7 °C

Handó Tünde: 55 nagy ügyet helyeztek vidéki bíróságra

2013.04.23. 15:36
Handó Tünde szerint pártatlan, objektív meghallgatást tartott az Alkotmánybíróság (Ab), ezen bemutathatta a bírósági ügyáthelyezés intézményének indokoltságát és a gyakorlati működését a testületnek.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a nem nyilvános alkotmánybírósági meghallgatása után azt hangsúlyozta, hogy maga kérte a meghallgatást, annak érdekében, hogy alaposabban bemutathassa az alkotmánybírósági eljárásban egyedi alkotmányjogi panaszok alapján vizsgált bírósági ügyáthelyezés jogintézményét.

Handó Tünde a több mint egyórás meghallgatáson a testület teljes ülése előtt ismertette, hogy milyen objektív mérce és eljárási rend alapján jár el a hivatal. Elmondta azt is: az intézmény célja, hogy a leterhelt központi bírósági régió egyes bonyolult ügyeit áttegyék más bíróságokra, azért, hogy lényegesen hamarabb lezárulhassanak az eljárások. Az ügyáthelyezés intézménye 2011 óta létezik, akkor 13 ügy áthelyezéséről döntöttek. 2012-ben 42 ügyet helyezett át az OBH elnöke, ezek nagyobb része gazdasági per volt, és csak kisebb része büntetőügy.

Az elnök a meghallgatáson a jogintézmény bemutatását követően kérdésekre válaszolt.

Handó Tünde kiemelte, hogy mindig csak a hatályos szabályozás alapján járhat el, annak tartalma pedig a jogalkotó döntésén múlik. Most az Ab-n a sor, hogy az alaptörvény mércéje alapján vizsgálja a bírósági ügyek áthelyezésére vonatkozó szabályozást, amely változott ahhoz képest, amelyet a jelenlegi alkotmánybírósági eljárásban vizsgálnak. Változott például abban a vonatkozásban, hogy tavaly tavasszal még nem lehetett fellebbezéssel élni az ügyáthelyezésről szóló OBH-elnöki döntés ellen, azóta azonban már a Kúriához lehet fordulni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?