Judit
3 °C
7 °C

Haza és Haladás: a Fidesz a mutyikultúrát védi

2013.04.23. 16:33
A Haza és Haladás Egyesület szerint a Fidesznek "kulturális sokkot" okozott, hogy a Haza és Haladás Alapítvány nyilvánosságra hozta, kitől kapott támogatást és mire használta azt.

A Bajnai Gordon vezette egyesület közleményében arra szólította fel a kormánypártot, számoljon el, milyen pénzből és mennyit költött propagandára és "gyűlöletkampányra", például az olyan "csatlós szervezetek" támogatására, mint a Civil Összefogás Fórum.

Haza és Haladás Egyesület arra reagált, hogy Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője sajtótájékoztatón közölte: választ várnak Bajnai Gordontól, kötött-e "paktumot" őt támogató amerikai üzleti körökkel.

A volt kormányfő által létrehozott Haza és Haladás Alapítvány a múlt héten tette közzé minden, egymillió forintnál nagyobb összegű adományát és kiadását. Ezzel kapcsolatban a Fidesz szóvivője kifejtette: a támogatók között szerepel a több amerikai üzletember - köztük Soros György - kezdeményezésére létrejött Center for American Progress, amely 2011-ben 209 ezer euró, mai árfolyamon körülbelül 60 millió forint, 2012-ben pedig 229 ezzer dollár, mai árfolyamon mintegy 52 millió forint támogatást adott.

A Haza és Haladás szerint amióta nyilvánosságra hozták a támogatások listáját, a Fidesz és a kormányhű média hadjáratot folytat ellenünk, amelyre egyszerre jellemző az Amerika-ellenesség és "a politikai mutyikultúra görcsös védelme".

"Mindez jól mutatja, miért van szükség az általunk sürgetett korszakváltásra: egy normális országban nem az a hír, ha egy politikai közösség elszámol a választópolgároknak azzal, kitől kap támogatást és azt mire költi, hanem az, ha takargatja pénzügyeit" - írták, megjegyezve: a Fidesz úgy költ el vagyonokat politikai, hogy a felhasznált forintmilliárdok forrása és útja teljesen áttekinthetetlen. Hozzátették: megdöbbentő a Fidesz politikusainak nyilatkozataiból tükröződő EU- és Amerika-ellenesség, mivel mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok elkötelezett szövetségese Magyarországnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?