Haza és Haladás: a Fidesz a mutyikultúrát védi

2013.04.23. 16:33
A Haza és Haladás Egyesület szerint a Fidesznek "kulturális sokkot" okozott, hogy a Haza és Haladás Alapítvány nyilvánosságra hozta, kitől kapott támogatást és mire használta azt.

A Bajnai Gordon vezette egyesület közleményében arra szólította fel a kormánypártot, számoljon el, milyen pénzből és mennyit költött propagandára és "gyűlöletkampányra", például az olyan "csatlós szervezetek" támogatására, mint a Civil Összefogás Fórum.

Haza és Haladás Egyesület arra reagált, hogy Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője sajtótájékoztatón közölte: választ várnak Bajnai Gordontól, kötött-e "paktumot" őt támogató amerikai üzleti körökkel.

A volt kormányfő által létrehozott Haza és Haladás Alapítvány a múlt héten tette közzé minden, egymillió forintnál nagyobb összegű adományát és kiadását. Ezzel kapcsolatban a Fidesz szóvivője kifejtette: a támogatók között szerepel a több amerikai üzletember - köztük Soros György - kezdeményezésére létrejött Center for American Progress, amely 2011-ben 209 ezer euró, mai árfolyamon körülbelül 60 millió forint, 2012-ben pedig 229 ezzer dollár, mai árfolyamon mintegy 52 millió forint támogatást adott.

A Haza és Haladás szerint amióta nyilvánosságra hozták a támogatások listáját, a Fidesz és a kormányhű média hadjáratot folytat ellenünk, amelyre egyszerre jellemző az Amerika-ellenesség és "a politikai mutyikultúra görcsös védelme".

"Mindez jól mutatja, miért van szükség az általunk sürgetett korszakváltásra: egy normális országban nem az a hír, ha egy politikai közösség elszámol a választópolgároknak azzal, kitől kap támogatást és azt mire költi, hanem az, ha takargatja pénzügyeit" - írták, megjegyezve: a Fidesz úgy költ el vagyonokat politikai, hogy a felhasznált forintmilliárdok forrása és útja teljesen áttekinthetetlen. Hozzátették: megdöbbentő a Fidesz politikusainak nyilatkozataiból tükröződő EU- és Amerika-ellenesség, mivel mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok elkötelezett szövetségese Magyarországnak.