Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Továbbra is lehet Marxról teret elnevezni

2013.04.23. 21:22

Nem javasolja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), hogy Károlyi Mihályról, Gorkijról, a felszabadulásról vagy az úttörőkről nevezzenek el utcát vagy teret az önkormányzatok, de használható közterületi elnevezésnek ítéli Gagarin vagy Makarenkó nevét, szúrta ki a hvg.hu az MTA kibővített állásfoglalását a közterületek lehetséges elnevezéséről.

Március közepén az Index már foglalkozott az MTA-osztályozással, akkor az akadémia egy 35 elnevezésből álló listát adott ki. A lista azóta ovább tucatra duzzadt, ráadásul megjelent a "használható, de aggályos kategória is".

Mint ismert, a helyi önkormányzatokról szóló 2011-es törvény tiltja az önkényuralmi politikai rendszerekhez kapcsolódó utcanevek használatát.Az akadémia a nem javasolt kategóriába sorol szinte mindent, ami vörös, mert önkényuralmi rendszerre utalnak.

A "használható, de aggályos" csoportba került Marx Károly, Micsurin és Schönherz Zoltán. Marxról az MTA például azt írja, hogy "bár a XIX. század végén a marxizmus leegyszerűsített változatát több, később XX. századi önkényuralmat előkészítő politikai mozgalom igye-kezett kisajátítani és a kommunista diktatúrában a 'vulgármarxizmus' állami ideológiává vált, Marx szellemi teljesítményét az egyetemes művelődéstörténet önmagában nagyra értékeli".