Továbbra is lehet Marxról teret elnevezni

2013.04.23. 21:22

Nem javasolja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), hogy Károlyi Mihályról, Gorkijról, a felszabadulásról vagy az úttörőkről nevezzenek el utcát vagy teret az önkormányzatok, de használható közterületi elnevezésnek ítéli Gagarin vagy Makarenkó nevét, szúrta ki a hvg.hu az MTA kibővített állásfoglalását a közterületek lehetséges elnevezéséről.

Március közepén az Index már foglalkozott az MTA-osztályozással, akkor az akadémia egy 35 elnevezésből álló listát adott ki. A lista azóta ovább tucatra duzzadt, ráadásul megjelent a "használható, de aggályos kategória is".

Mint ismert, a helyi önkormányzatokról szóló 2011-es törvény tiltja az önkényuralmi politikai rendszerekhez kapcsolódó utcanevek használatát.Az akadémia a nem javasolt kategóriába sorol szinte mindent, ami vörös, mert önkényuralmi rendszerre utalnak.

A "használható, de aggályos" csoportba került Marx Károly, Micsurin és Schönherz Zoltán. Marxról az MTA például azt írja, hogy "bár a XIX. század végén a marxizmus leegyszerűsített változatát több, később XX. századi önkényuralmat előkészítő politikai mozgalom igye-kezett kisajátítani és a kommunista diktatúrában a 'vulgármarxizmus' állami ideológiává vált, Marx szellemi teljesítményét az egyetemes művelődéstörténet önmagában nagyra értékeli".