Vége a tavasznak

2013.04.24. 15:09 Módosítva: 2013.04.24. 15:27

A hét végén több fővárosi strand is kinyit, a jövő hét első napjaira pedig nyárias idő várható, délután 30 fokos hőséggel. Az átmeneti időnek ezzel vége, bár a 25 fokos áprilist már nehezen lehetne átmenetinek nevezni. A következő napokban viszont a mostaninál is melegebb lesz, és a száraz légtömegek miatt csak egy-két zápor, zivatar várható.

A zavartalan napsütésben már most csütörtökön 25 fok fölé fog emelkedni a hőmérséklet, pénteken pedig a megélénkülő déli széllel még melegebb légtömegek áramlanak fölénk. Ekkor főleg délen,  már 28-29 fokot is mérhetünk, de máshol az országban is 25 fok fölé melegszik délutánra a levegő, írja Cséki Gergő, az Időkép meteorológusa.

Lassan a hűvösebb hajnalokat is elfelejthetjük, a legtöbb helyen már ezekben az órákban sem süllyed 10 fok alá a hőmérséklet, a jövő hét elején pedig egyre inkább jellemzővé válnak a 15 fok körüli minimumok.

A hét végén egy hidegfront közelíti meg az országot, szelesebb időre, több felhőre készülhetünk, főként nyugaton, északnyugaton elszórtan záporeső, egy-egy zivatar is kialakulhat. Nyugaton pár fokkal mérséklődik a meleg, keleten azonban 30 fok várható. Vasárnap már csak északon, északkeleten alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar, délen már kevesebb lesz a felhő. Mérséklődik a hőség, olykor megélénkül a délnyugati szél.

A jövő hét első napjaitól afrikai eredetű, forró légtömegek áramlanak fölénk, így igazi strandidő alakulhat ki. Keddtől már akár meg is haladhatja a hőmérséklet a 30 fokot. Ebben az időszakban egyre fontosabbá válik bőrünk megfelelő védelme, hiszen az UV-sugárzás egyre többfelé lesz erős.

A május elseje szempontjából mindenképp biztató, hogy a Városligetben a sör-virslizés közben garantált izzadás és forró beton várható.