Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

15 új budapesti díszpolgár lesz

2013.04.24. 16:15
Költségvetési koncepció, víz-és szennyvíz ügyek, last minute díszpolgárok, újabb átnevezések és szolid simicskázás - így jellemezhető a fővárosi közgyűlés szerdai ülése, amelyen Tarlós István főpolgármester úgy érezte magát, mint egy középiskolai vizsgáztató.

Rövid, de velős költségvetés

A jövő évi költségvetési koncepciót a szokásosnál fél évvel korábban, már most elfogadta a közgyűlés . A 7 oldalas rendelet tartalmazza, hogy milyen feladatokkal csökkent a főváros hatásköre (az állam átvette a tűzoltóságot, a kórházakat, a szakképzést, a gyermek- és ifjúságvédelmet), valamint azt, hogy a BKV 17,5 milliárd forint állami forrásra számíthat. A Fidesz-frakció képviselői igennel, az LMP-utód Párbeszéd Magyarországért és az MSZP nemmel szavazott a koncepcióra, míg a jobbikosok tartózkodtak. Az ellenzék hiányolta az elképzelést a koncepcióból, valamint nagyon korainak tartotta az elfogadását. Kritika érte a városvezetést az anyag kurtasága miatt, valamint azért, mert kiderül belőle: a főváros önállóan alig tehet már valamit: nem vehet fel hitelt, nem ruházhat be, csak állami jóváhagyással. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes elismerte, hogy az anyag rövid, de szerinte a minőség és mennyiség között nincs összefüggés, annak pedig örülni kell, hogy ellentétben a legtöbb önkormányzattal, a főváros már most meg tudja alkotni a koncepciót.

Albert Flórián út lesz az FTC-stadion mellett

A közterek elnevezése örökös slágertéma a közgyűlés ülésein. Ezúttal a Gyáli út FTC stadionhoz közelebb eső szakaszának Albert Flórián úttá nevezéséről vitatkoztak a képviselők. Bánsághi Tamás (MSZP) szerint az átnevezni tervezett Gyáli út védett elnevezésű, Somfai Ágnes (Párbeszéd Magyarországért) szerint pedig az átnevezés egy újabb Frankel Leó-fiaskóval járhat. Tarlós Istvánnak hamar elege lett a szófia beszédből, és közölte, úgy érzi magát mint egy gimnázimi vizsgán, amikor a diák kihúzza a tételek közül Petőfit, és közli, Petőfi nagy költő volt, de Arany még nagyobb, majd arról kezd beszélni. Raduly József (Fidesz) azzal zárta le a hozzászólásokat, hogy "akár narancserdő, akár piros szegfű, a haza egységét kell szolgálni". Az utat végül átnevezték. (Az előterjesztés innen letölthető)

Mi sem mutatja jobban az átnevezések központi fontosságát a közgyűlés életében mint az, hogy kiderült, Václav Havel volt cseh köztársasági elnök azért került fel az utolsó pillanatban a díszpolgári listára, hogy a XII. kerületben sétányt nevezhessenek el róla. A Városmajor rendezése keretében egy szobrot kap a politikus, és az oda vezető sétányt is Havelről neveznék el. Csakhogy közterületet csak olyan személyről lehet elnevezni, aki legalább öt éve már elhunyt, Havel esetében pedig ez a kikötés komoly probléma. A rendelet szerint azonban van egy kivétel: ha a névadó díszpolgár. Vacláv Havel így lesz egyszerre budapesti díszpolgár, majd kis időre rá sétánynév és szobormodell.

Új kikötői tarifák

A szerdai közgyűlés tematikája egyértelműen a víz körül forgott. Volt szó a vízművek és a központi szennyvíztisztító fúziójáról, a Vízművek visszavásárlásáról és a dunai hajózásról, illetve egész konkrétan a kikötői díjak megemeléséről is.

A Vízművek és a központi szennyvíztisztító (BKSZT) fúziójának vitája közben Tüttő Kata (MSZP) kiakadt, hogy már kérdezni sem lehet az előterjesztőtől, mert Tarlós István gyorsan le akarta zárni a vitát. A kérdését végül feltehette, amire Hutiray Gyula, a gazdasági bizottság fideszes elnöke válaszolt. A válasz olyan meggyőző volt, hogy az előterjesztést egyhangúan megszavazták. Egy kivétellel: maga Hutiray Gyula nyomott nemet némi közderültséget keltve. Mint kiderült, hogy véletlen nyomott mellé.

Hanzély Ákos (Párbeszéd Magyarországért) a Vízművek visszavásárlásával, és a további közműcégek privatizációs szerződéseinek a felülvizsgálatával kapcsolatban megjegyezte Tarlós Istvánnak, hogy (a köztudottan Simicska Lajos tulajdonában álló) Mahir Cityposter szerződésének a felülvizsgálata is időszerű lenne, mert a Budapest útjai mellett sorakozó oszlopokat havi hatezer forintért kapja meg a cég, de az állami hirdetések havi 200 ezret hoznak neki.

Hídfészek helyett hajóhossz, így lehetne összefoglalni az új számítási módszert, ami szerint majd fizetni kell a kikötői díjat a fővárosi rakpart mellé parkoló hajóknak. Eddig a hajók a parton elhelyezkedő, néhány méter széles hídfészek után fizették a díjat, ami szúrta a fővárosi önkormányzat szemét. Mostantól a hajóhossz, és a kikötő frekventáltsága (mint szorzó) a számítási alap. A tarifaváltozás előzményeként tavaly háromszorosára emelték a kikötői díjat, idén pedig elfogadták a rakparthasznosítási-koncepciót.(Díjtábla, térkép, hatásvizsgálat ide kattintva letölthető.)

Egy kórházat visszaszerzett Budapest

Igazi minibrékingnek számít, hogy az ellenzék egyik legkérlelhetetlenebb számonkérője, az egészségügyi területen tevékenykedő Havas Szófia (MSZP) elismerte, hogy a főváros jó irányba halad! A képviselőnő szerint fontos lépés, hogy a jelenleg múzeumként üzemelő egykori légoltalmi kórházat visszakapja a főváros az államtól.

Ezen az úton kell tovább haladni a többi állami tulajdonba került kórház visszavétele felé, mondta Havas Szófia, ironikusan arra utalva, hogy az elmúlt egy évben az összes budapesti kórház az államhoz került. Az előterjesztés szerint a jelenleg állami tulajdonban álló I. kerületi épületet a főváros ingyen kapja meg.

Offshore céggel üzletel a főváros

A Veres Pálné Gimnázium hányattatott helyzete is vitát váltott ki az ülésen. Mint elhangzott, a probléma alapja, hogy a gimnázium egy zavaros adásvétel miatt részben a fővárosi önkormányzat tulajdonában áll, részben pedig a Veres Projekt Kft. tulajdona, de a gimnázium 293 olyan négyzetmétert is használ, amely a Veres Projekté.

A helyzet rendezésére korábban sok megoldás felmerült, de kiderült, a Veres Projektnek meglehetősen rendezetlen a háttere, így az önkormányzat nem köthet vele megoldást. Az előterjesztés szerint az önkormányzat 65 millió forintért felújítaná a gimnázium közel 800 négyzetméterét, és így többet nem lenne tanítás a kft részein. Az eddig közös osztatlan tulajdonú ingatlant pedig megosztanák.

Az ügy kapcsán a képviselők leginkább arról vitatkoztak, hogy akkor most üzletelnek-e egy offhore céggel vagy sem. Somfai Ágnes (PM) felháborodottan közölte, hogy "önök itt bármikor bármit megszavaznak", amire Hutiray Gyula (Fidesz-KDNP) azzal vágott vissza, hogy Somfai a tanítást veszélyeztetné.Ezen a képviselőnő megsértődött, de Tarlós István azzal nyugtatgatta, hogy egy közgyűlésen bizony gyakran beszólnak egymásnak az emberek.

15 új díszpolgár lesz

Tizenöt embert tüntet ki a főváros a Budapest díszpolgára címmel - döntött zárt ülésen a közgyűlés. Díszpolgári címet kap Dávid Katalin művészettörténész; Dömötör Zoltán úszó, olimpiai bajnok vízilabdázó, edző; Gschwindt András nyugalmazott egyetemi adjunktus; Halász Judit színművész, énekesnő; Khirer Vilmos, az egyházi bíróság helynöke; Kóbor János előadóművész; Kurutzné Kovács Márta egyetemi tanár, professor emerita; Leél-Őssy Szabolcs egyetemi docens; Mécs Károly színművész; Merkely Béla kardiológus, tanszékvezető; Schubert Éva színművész és Szenthelyi Miklós hegedűművész. Posztumusz adományozzák a címet az Aranycsapat két labdarúgójának, Bozsik Józsefnek és Hidegkuti Nándornak, illetve Václav Havel írónak, volt cseh államfőnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!