Nem tartja magát bűnösnek a Fekete Sereg fővezére

MTI/Index
2013.04.24. 16:33
Magyar Róbert szerint koholt vádak alapján folyik ellene az eljárás, Vizoviczki és a korrupt rendőrök áldozatának tartja magát. Állítja, hónapokig győzködte Portik Tamás, hogy szivárogtasson Orbánról.

Tagadta bűnösségét Magyar Róbert, aki a Fekete Sereg néven ismertté vált bűnszervezet ügyének elsőrendű vádlottjaként a Fővárosi Törvényszék perújítási eljárásában szerdán tett vallomást. Magyar az elsőfokú büntetőpere során házi őrizetből szökött meg, és másfél évnyi külföldi bujkálás után tavaly a spanyol Riviérán, bolti lopás miatt kapták el.

Kölcsönös, baráti segítségnyújtás

Magyar Róbert a bűnszervezet vezetőjeként távollétében már megkapta a tényleges életfogytiglant, ám miután a hatóságok kézre kerítették, a törvény szerint perújítást kell lefolytatni. A Fekete Sereg ügyében összesen 30 vádlott volt, közülük korábban többen tíz év feletti, mások meg öt év körüli szabadságvesztést kaptak.

Magyar a tárgyaláson azzal védekezett, hogy már csak azért sem lehetett bűnszervezet vezetője, mert a vádbeli cselekmények idején többször is épp börtönben ült. Szerinte koholt vádak alapján folyik ellene az eljárás, valótlan terhelő vallomások születtek, hamis sajtóinformációk láttak napvilágot az ügyében. Azt állította, hogy amit bűncselekményként a nyakába akarnak varrni, az nem más, mint „a roma kultúrában megszokott, jó ismerősök közötti kölcsönös, baráti segítségnyújtás”.

A vádlott szerint maga a „Fekete Sereg” elnevezés sem hozzá kapcsolódik, csak rászálltak korrupt rendőrök, és haragosa volt az a tavaly nyáron elfogott Vizoviczki László, aki rendőröket fizetett le és tartott a markában - mondta. Elmondása szerint Vizoviczkivel akkor zördült össze, amikor tíz éve diszkót akart nyitni Budapesten, ekkor még az is előfordult, hogy „csúnyán beszéltek a telefonban”. Az összeszólalkozást követően a nyitóbulin rendőrök szállták meg a diszkó környékét, igazoltatták a vendégeket, és így ellehetetlenítették a helyet. Eközben „Vizó” érdekeltségeinél a „földön hemperegtek a bekábítózott” fiatalok, és a rendőrök mégsem tettek semmit.

Saját rendőri kapcsolatairól a vádlott annyit mondott, hogy egyszer összehozták egy szervezett bűnözés elleni osztályon dolgozó rendőrtiszttel, de neki nem volt semmi elintéznivalója, „legfeljebb jogosítvány, gyorshajtás, ilyesmi”. A rendőr azonban már Magyar kaszinójának megnyitása előtt havi félmillió forintot védelmi pénzt kötött ki magának.

Portik győzködte, hogy Orbánról szivárogtasson

Magyar vallomásában többször is említette Orbán Viktort, akivel van egy elhíresült közös képe egy Kovács „Kokó” Istvánhoz köthető buliból. Elmondása szerint még házi őrizete idején hónapokon keresztül feljárt hozzá Portik Tamás, és arról faggatta: tudná-e segíteni az MSZP-t Orbán Viktorról, illetve a Fideszről szóló információkkal, mert akkor megszűnhetne a házi őrizete. Magyar Róbert azonban állítása szerint nem tudott és nem is akart eleget tenni a kérésnek

Az egykori maffiavezért külföldi tartózkodásáról is mesélt, Spanyolországban egy arab ismerősével bérelt lakást, és egy csendháborítás miatt bukott le az ottani rendőrségen – ez egyébként nem egyezik akorábbi hírekben szereplő áruházi történettel.

Az úgynevezett fekete sereg ügyében folytatott eljárás alapján Magyar Róbert számlájára írható többek között egy prostitúciós hálózat működtetés, védelmi díj szedése, pénzbehajtás és más bűnszervezetekkel való erőszakos küzdelem is. Ezen kívül a Fekete Sereg számlájára írható még a fegyveres erődemonstráció, illetve több leszámolás is. Magyar korábbi börtön-, sport- és rokoni kapcsolatai segítségével rövid idő alatt akár több száz embert is képes volt mozgósítani.

Azonban a többi vádlott sem tűnik pehelysúlyúnak, van aki ötször, van aki tízszer, és van, aki már tizenhétszer állt bíróság előtt lopás, önbíráskodás, hivatalos személy elleni erőszak, kábítószerrel visszaélés és más bűncselekmények miatt. De a gyanúsítottak között van egy olyan szerb férfi is, akit a kecskeméti maffiaperben is elítéltek, továbbá két ügyvéd.

Az ügy furcsasága, hogy a vádiratban sértettként megjelölt emberek egy része sem tekinthető éppen makulátlannak. Ilyen például a Ragyás Tóniként ismert H. Antal, akit az illegális cigaretta-kereskedelem feletti ellenőrzés megszerzéséért folytatott harcban lőttek le 2003-ban egy óbudai diszkó előtt.