Erzsébet
1 °C
4 °C

Orbán: De hát kérem, micsoda dolog ez?

2013.04.24. 11:29 Módosítva: 2013-04-24 11:52:57

„Én ezt nem politikai kérdésnek tekintem, hanem erkölcsi kérdésnek. Csak azt tudom mondani: de hát kérem, micsoda dolog ez?” − mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak, akik a Laborc-Portik ügyről faggatták őt egy szerdai rendezvény előtt. Hozzátette, tájékozódik az ügyben, követi a parlament nemzetbiztonsági bizottságának munkáját.

Április 16-án oldották fel a titkosítás alól a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, Laborc Sándor és az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója, Portik Tamás között elhangzott beszélgetéseket, amelyeket hétfőn lehetett először elolvasni.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerda délutáni sajtótájékoztatóján közölte, hogy időszerűnek tartaná Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök és titokminisztere, Szilvásy György meghallgatását is az ügyben. Erre a legalkalmasabb grémiumnak az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságát tartja. Kocsis elmondása szerint nem ellenzi a Párbeszéd Magyarországért rendkívüli parlamenti ülésre vonatkozó kezdeményezését, de attól tart, hogy a baloldali pártok ezt az ügy „áttematizálására” használnák fel, hogy eltereljék a figyelmet a legfontosabb kérdésről.

Az ügyben azóta többen is megszólaltak. Laborc Sándor, a volt Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi vezetője a Népszavának úgy fogalmazott: nem éppen a közzétett beszélgetésre emlékszik. Laborc azt kéri, mutassák be neki az eredeti hangfelvételt, és nem annak több helyen kipontozott, kifestett leiratát, hogy összehasonlíthassa a nyilvánosságra került irattal. Ha szükséges, ezért pert is indít.

Szilvásy György – aki a Laborc Sándor és Portik Tamás, az ismert alvilági figura találkozóinak idején a titkosszolgálatokért felelős miniszterként az NBH-főigazgató felettese volt – úgy nyilatkozott, a dokumentum hitelessége mindaddig megkérdőjelezhető, amíg csak a leiratot láttuk, és nem hallhatjuk a teljes felvételt.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke pedig a Magyar Nemzetnek úgy mondta, különösen fontosnak tartja az ügy körülményeinek tisztázását azután, hogy „nyilvánosságra került, a cigányok ellen elkövetett, felháborító és szörnyű sorozatgyilkosságnak az egyik gyanúsítottja titkosszolgálati ember volt, és az NBH a gyilkosok megfigyelését azután állította le, hogy kiderült, a csoport fegyvereket akar beszerezni”. Kósa Lajos szerint ezek a kérdések különösen nyugtalanítóak a Laborc–Portik-kapcsolat fényében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?