Orbán: De hát kérem, micsoda dolog ez?

2013.04.24. 11:29 Módosítva: 2013.04.24. 11:52

„Én ezt nem politikai kérdésnek tekintem, hanem erkölcsi kérdésnek. Csak azt tudom mondani: de hát kérem, micsoda dolog ez?” − mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak, akik a Laborc-Portik ügyről faggatták őt egy szerdai rendezvény előtt. Hozzátette, tájékozódik az ügyben, követi a parlament nemzetbiztonsági bizottságának munkáját.

Április 16-án oldották fel a titkosítás alól a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, Laborc Sándor és az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója, Portik Tamás között elhangzott beszélgetéseket, amelyeket hétfőn lehetett először elolvasni.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerda délutáni sajtótájékoztatóján közölte, hogy időszerűnek tartaná Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök és titokminisztere, Szilvásy György meghallgatását is az ügyben. Erre a legalkalmasabb grémiumnak az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságát tartja. Kocsis elmondása szerint nem ellenzi a Párbeszéd Magyarországért rendkívüli parlamenti ülésre vonatkozó kezdeményezését, de attól tart, hogy a baloldali pártok ezt az ügy „áttematizálására” használnák fel, hogy eltereljék a figyelmet a legfontosabb kérdésről.

Az ügyben azóta többen is megszólaltak. Laborc Sándor, a volt Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi vezetője a Népszavának úgy fogalmazott: nem éppen a közzétett beszélgetésre emlékszik. Laborc azt kéri, mutassák be neki az eredeti hangfelvételt, és nem annak több helyen kipontozott, kifestett leiratát, hogy összehasonlíthassa a nyilvánosságra került irattal. Ha szükséges, ezért pert is indít.

Szilvásy György – aki a Laborc Sándor és Portik Tamás, az ismert alvilági figura találkozóinak idején a titkosszolgálatokért felelős miniszterként az NBH-főigazgató felettese volt – úgy nyilatkozott, a dokumentum hitelessége mindaddig megkérdőjelezhető, amíg csak a leiratot láttuk, és nem hallhatjuk a teljes felvételt.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke pedig a Magyar Nemzetnek úgy mondta, különösen fontosnak tartja az ügy körülményeinek tisztázását azután, hogy „nyilvánosságra került, a cigányok ellen elkövetett, felháborító és szörnyű sorozatgyilkosságnak az egyik gyanúsítottja titkosszolgálati ember volt, és az NBH a gyilkosok megfigyelését azután állította le, hogy kiderült, a csoport fegyvereket akar beszerezni”. Kósa Lajos szerint ezek a kérdések különösen nyugtalanítóak a Laborc–Portik-kapcsolat fényében.