Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

40 millió a békemenetes civileknek a fideszes alapítványtól

2013.04.25. 14:23 Módosítva: 2013-04-25 14:25:20

A Bajnai Gordon elleni plakátkampányt és a békemenetet is jegyző Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) 46,5 millós bevételéből 40 millió forint, azaz a bevétel 86%-a a Polgári Magyarországért Alapítványtól származik. Az adatot maga a CÖKA hozta nyilvánosságra.

"A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány figyelemmel a Haza és Haladás Egyesület irányunkba megnyilvánuló információ éhségére, a törvényben meghatározott határidőn belül nyilvánosságra hozza számviteli és közhasznúsági jelentéséből a 2012-es évre vonatkozó bevételi adatait. A szervezetünk bevétele 46,5 millió forint volt. A CÖKA 2012-ben a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványtól 40 millió forint támogatást kért és kapott, amit a nemzeti érzelmű polgárok összefogásának érdekében használt fel. További bevételeinket a magánszemélyektől kapott támogatások jelentették" - írják közleményükben, hozzátéve, hogy "a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány vezető tisztségviselőinek nem nyújtott sem pénzbeli, sem természetbeni juttatást."

A CÖKA  ugyanakkor tagadja, hogy közvetlenül a Fidesztől vagy költségvetési szervtől adományhoz jutott volna. "Visszautasítjuk a Haza és Haladás Egyesület azon állítását, miszerint a Gyurcsány-Bajnai kormány múltbeli tevékenységéről szóló ismeretterjesztésünkre támogatást kaptunk volna költségvetési szervtől, FIDESZ-től vagy más párttól, alapítványtól vagy külföldi intézménytől. Ez irányú kiadásainkat, mint ahogy azt már többször jeleztük, magánszemélyek és kisvállalkozások segítségével rendeztük" - írják.

Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás egyesület alelnöke sajtóközleményben reagált. Szigetvári szerint az, hogy a CÖKA 46,5 milliós éves bevételéből 40 milliót a Fidesz pártalapítványtól kapott adományként, beismerése annak, hogy „a CÖKA valóban a Fidesz által finanszírozott álcivil szervezet”. „Fellengzős közleményük ellenére azonban nem adtak kielégítő választ arra a kérdésünkre, hogy közpénzből finanszírozták-e háromszázmilliós gyűlöletkampányukat, melynek célja Bajnai Gordon lejáratása volt” - fogalmaz a Haza és Haladás alelnöke.