Két szék közt a pad alá esett elsősök

2013.04.25. 15:09 Módosítva: 2013.04.25. 15:43
Bár a leendő első osztályosokat április elején kellett beíratni, sok szülő még mindig iskolát keres gyerekének. Vannak, akik hely hiányában sem a választott iskolába, sem a körzetes iskolájukba nem jutottak be. Nekik most gyorsan meg kell ismerkedniük a felajánlott iskolákkal, április 30-ig azonban törvényi kötelességük valahova beíratni a gyereket. A falvakban ezzel szemben a túl kevés gyerek miatt van gond: bár általános iskolai osztályt a törvény szerint csak 14 diákkal lehet indítani, ha a szülők kérik, nyolc fővel is indulhatnak osztályok.

"Pártunk és kormányunk elképesztő kvalitása, mellyel sikerült a köznevelést is szétbarmolnia, a gyerekünkön csattant”, írta az Indexnek Sári, akinek gyerekét se a választott iskolába nem vették fel, se a körzetes iskolában nincs számára hely.

Fia tavaly decemberben töltötte be a 6. évét, tehát mindenképpen iskolaköteles korban van. Egy budai általános iskolába járt februártól iskola előkészítőbe, mivel a szülőknek nagyon szimpatikus volt az ottani projektalapú tanítási rendszer. Fiuk 3 éves kora óta ír és olvas, fejben összead és kivon 200-ig, széles természettudományos ismeretekkel rendelkezik, és ami a legfőbb, mindezt eddig játékos formában sajátította el, tehát az iskola ideális lett volna számára.

Két hidegzuhany

Az iskolában azonban már februárban akkora volt a túljelentkezés, hogy a 81 helyre ők voltak a 150. jelentkezők. Ez a szám az áprilisi beiratkozásra legalább 200 kúszhatott fel. Az iskolában folyton biztatták őket, hogy a gyereknek van esélye bejutni annak ellenére, hogy körzetesként egy másik iskolába tartozik.

“Hidegzuhanyként ért a beiratkozás után 2 héttel az értesítés, hogy hely hiányában sajnos mégsem tudják felvenni. Mint kiderült, fellebbezni nincs esélyünk, mivel nem engedték meg nekik, hogy 3 helyett 4 osztályt indítsanak. A osztálylétszámokat megtöltötték már a körzetes gyerekekkel és azokkal, akiknek a testvére már az iskolába jár” – írta az anya.

Ezután jött a második hidegzuhany. A körzetes iskolából is elutasították őket, mivel ott jelezték – ahogy muszáj volt jelezniük –, hogy a választott iskolában várólistán vannak. Ide sem tudták beíratni a gyereket, hiába lakik egy utcára az iskolától. Az értesítőben négy másik iskolát ajánlottak fel nekik, ahol még maradt hely. Az anya attól tart, hogy ezekben azért van még hely, mert az iskolák színvonala alacsony. “Ebből kettő nagyon messze van a lakóhelyünktől, kettővel pedig most kellene nagyon gyorsan megismerkednünk, hogy április végéig eldöntsük, melyik lenne jobb a gyereknek. Köszönjük Fidesz!" – írta az Indexnek Sári.

Mindenki az iskola utcájában lakik

Nati gyermeke nem két szék közt a pad alá esett, de az ő helyzete is teljesen bizonytalan. Ők egy alternatív módszer szerint iskolát választottak. Eljártak az ismerkedő foglalkozásokra, sőt egy személyes beszélgetésen is részt vettek gyerekükkel együtt. Kiderült azonban, hiába laknak a kerületben és hiába kell a kisebb testvért a szomszédos óvodába vinni, nem kaptak helyet. Nati azt mondta: gyanúsan sok szülőről derült ki, hogy épp a népszerű iskola utcájában laknak - ők valószínűleg direkt ezért jelentkeztek át ezekre a lakcímekre. Amikor Nati rákérdezett, hogy az iskola nem vizsgálja-e, ki mikor jelentkezett át a kerületbe, azt válaszolták nekik: ők nem jogosultak ezt vizsgálni.

Natiéknak végül azt mondták, az iskolában várhatóan indul majd egy harmadik első osztály is. Azt azonban nem tudják, hogy ebben is a számukra szimpatikus módszer szerint tanítanak-e majd, és a gyerek leendő tanítóját sem ismerik, pedig ezen nagyon sok múlik. Nati egyáltalán nem érti, miért nem készültek fel az iskolák a várható rohamra, amikor tudható volt, hogy idén az augusztus 31-ig hatodik évüket betöltő gyerekekkel jelentősen megnő majd a létszám.

Az utolsó pillanatban emelhetik az osztálylétszámot

Mint korábban megírtuk: az április 8-9-én tartott beiratkozások után 2000 gyereknek nem jutott hely a körzetes iskolájában sem. A Klebelsberg-központ egyelőre nem tudta megmondani, hogy közülük mára hánynak sikerült helyet találni. Az ebben az évben tankötelessé vált gyerekeket azonban április 30-ig be kell íratniuk a szülőknek egy iskolába, ez ugyanis törvényi kötelezettségük, válaszolta kérdésünkre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Akit eddig hely hiányában nem sikerült beíratni, azoknak nem a körzetben, hanem a tankerületeken belül ajánlanak fel üres helyeket. Erről április 26-ig minden szülő értesítést kap. A választott iskolákba a bejutás sem most, sem korábban nem volt garantált, a többszörös, körzeten kívülről is jelentkező túljelentkezési igényt ugyanis lehetetlen teljesíteni, hangsúlyozta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Az állami fenntartó elsődleges feladata, hogy az elsősöknek a körzetükben vagy az ahhoz lehető legközelebb eső helyen biztosítson helyet. Ezért ajánlanak fel nekik helyet a körzetes vagy a tankerületen belüli iskolákban. Az új osztályok indítását a Klebelsberg-központ is abban az esetben ajánlja, ha ezzel a körzeten belüli gyerekeknek helyet tudnak adni.

Az osztálylétszámok 27-ről 32 főre való emelését is tartalmazó törvénymódosítás már az országgyűlés előtt van. Ha a jogszabály megszületik, az iskolák ezután dönthetnek további gyerekek felvételéről. Egy olyan iskolában például, ahol négy párhuzamos első osztály indul, ez további 20 gyerek bejutását teszi lehetővé.

Az újabb osztályok indítása azonban nemcsak a Klebelsberg-központon múlik, mivel az iskolaépületek működtetői nagyrészt az önkormányzatok. Helyet nekik kell biztosítaniuk, de vannak olyan intézmények, ahol helyhiány vagy egyéb infrastrukturális feltétel miatt már nem lehet újabb termeket nyitni. Ahol erre lehetőség lesz, a Klebelsberg Központ ott biztosítja a szükséges pedagóguslétszámot is, közölte az állami intézményfenntartó.

A faluban nyolc gyerekkel is indulhat alsós osztály

Az osztálylétszámok és a tantárgyfelosztás májusra véglegesedik. Ezután születhet csak döntés arról, hogy a több gyerek oktatása érdekében hol van szükség új pedagógusok felvételére vagy hogyan oldható meg az oktatásuk a meglévő állománnyal.

Van, ahol a túl kevés gyerek a probléma. Egy olvasónk amiatt panaszkodott, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben 10-12 fővel nem engedik elindítani az iskolai osztályokat. Levelében többször is visszaidézte, hogy a választási kampányban hányszor hangzott el a Fidesz részéről, hogy megmentik a falusi iskolákat. A nemzeti köznevelésről szóló törvény 4. melléklete határozza meg a minimális osztálylétszámokat. Ez az általános iskoláknál minimálisan 14 fővel teszi lehetővé egy osztály elindítását.

Az Emberi Erőforrás Minisztérium köznevelési államtitkársága azt közölte: a törvény épp a kistelepülésen élők védelmében néhány kivételt enged meg. Ha egy faluban legalább nyolc óvodáskorú vagy nyolc alsó tagozatos korú gyermek él, és a demográfiai adatok alapján feltételezhető, hogy ez a létszám legalább három évig fennmarad, illetve ha a szülők ezt igénylik, indíthatnak nyolc fős osztályt is. Ebben az esetben a települési önkormányzat kezdeményezésére az állami intézményfenntartó központ gondoskodik arról, hogy helyben működjék egy óvodai vagy egységes óvoda-bölcsődei csoport vagy alsó tagozatos tagiskola. Felső tagozat azonban kevés gyerekkel már nem indítható.