Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Klinghammer: tovább csökken a felvételizők száma

2013.04.25. 06:23 Módosítva: 2013-04-25 06:27:56

Klinghammer István várakozásai szerint a jövő évi felsőoktatási büdzsé az ideihez hasonló lehet, ám az elosztás eltér majd az elmúlt húsz év gyakorlatától, a kutatóegyetemek például biztosan külön elbírálásban részesülnek - írja a Napi Gazdaság.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) felsőoktatásért felelős államtitkára a lapban csütörtökön megjelent interjúban kifejti: minden felsőoktatási intézményben tisztázni kell, hogy mire van igény. A pénz okos felhasználásához szaktisztításra, a párhuzamosságok kiszűrésére is szükség lesz.

Táblák egy debreceni diáktüntetésen
Táblák egy debreceni diáktüntetésen
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Klinghammer István úgy látja, hogy a következő években is folytatódik a felvételizők számának csökkenése. Célnak nevezi, hogy a diplomának ismét legyen presztizse, illetve a vezető tudományegyetemek a világranglistán a 200-250. helyezést érjenek el - számol be a Napi Gazdaság.

Miként az Index írt róla, miközben a nagy egyetemekre is 15 százalékkal csökkent idén a jelentkezők száma, addig több vidéki főiskolára, így Gyöngyösre vagy Bajára 40-45 százalékkal kevesebb diák akar csak bejutni mint tavaly. A főiskolák vezetői a csökkenést nagyrészt a felsőoktatási szakképzések átalakításával magyarázzák. Csak két felsőoktatási intézmény tudta emelni a jelentkezők számát: a Corvinus Egyetem, és meglepő módon a Kecskeméti Főiskola.

A 2013-as végleges adatok szerint idén 95 147-en jelentkeztek egyetemre és főiskolára, azaz 15 ezerrel kevesebben mint tavaly. A belső arányok nem változtak jelentősen: 64 ezren alapképzésre, mintegy 8500-an osztatlan képzésre, 3500-an felsőoktatási szakképzésre, csaknem 19 ezren pedig mesterképzésre adták be papírjaikat.