Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

112 illegális bevándorló egy éjszaka alatt

2013.04.26. 10:11

Negyedóránként fogtak el határsértőket Csongrád megye déli részén péntekre virradóra. A rendőrök összesen száztizenkét illegális bevándorlót tartóztattak föl.

Egyetlen éjszaka még soha nem fogtak el ennyi határsértőt. A rendőrök munkáját a stabil hőkamerarendszeren kívül a polgárőrség és a helyi lakosság is aktívan segítette.

A határsértők - akik többsége férfi - nyolc országból érkeztek, a legtöbben Pakisztánból. Elfogásuk után csaknem mindegyikük menekültstátus iránti kérelmet nyújtott be. Csongrád megyében idén eddig már több határsértőt fogtak el a rendőrök, mint tavaly egész évben.

Nem ritka

Csongrád megyében gyakran tartóztatnak fel illegális bevándorlókat, akik a szomszédos Szerbiából próbálnak meg bejutni a schengeni övezetbe. Legtöbbjük Afganisztánból érkezik, de előfordul szudáni, Burkina Fasó-i, nigériai, szenegáli és elefántcsontparti bevándorló is.

Az afgánok beszámolója szerint Magyarország határáig viszonylag könnyen el lehet jutni, de a Schengen-zóna hermetikusan lezárt külső határán nekik szinte lehetetlen átjutni. Menekültek tucatjai reménykednek a titkos erdei ösvény létezésében, de a valóság kiábrándító.