112 illegális bevándorló egy éjszaka alatt

2013.04.26. 10:11

Negyedóránként fogtak el határsértőket Csongrád megye déli részén péntekre virradóra. A rendőrök összesen száztizenkét illegális bevándorlót tartóztattak föl.

Egyetlen éjszaka még soha nem fogtak el ennyi határsértőt. A rendőrök munkáját a stabil hőkamerarendszeren kívül a polgárőrség és a helyi lakosság is aktívan segítette.

A határsértők - akik többsége férfi - nyolc országból érkeztek, a legtöbben Pakisztánból. Elfogásuk után csaknem mindegyikük menekültstátus iránti kérelmet nyújtott be. Csongrád megyében idén eddig már több határsértőt fogtak el a rendőrök, mint tavaly egész évben.

Nem ritka

Csongrád megyében gyakran tartóztatnak fel illegális bevándorlókat, akik a szomszédos Szerbiából próbálnak meg bejutni a schengeni övezetbe. Legtöbbjük Afganisztánból érkezik, de előfordul szudáni, Burkina Fasó-i, nigériai, szenegáli és elefántcsontparti bevándorló is.

Az afgánok beszámolója szerint Magyarország határáig viszonylag könnyen el lehet jutni, de a Schengen-zóna hermetikusan lezárt külső határán nekik szinte lehetetlen átjutni. Menekültek tucatjai reménykednek a titkos erdei ösvény létezésében, de a valóság kiábrándító.