Elkészült az izsáki fogolyverés jegyzőkönyve

2013.04.26. 15:07 Módosítva: 2013.04.26. 15:08

Elkészült az az értékelő jelentés, amelyet az országos rendőrfőkapitány számára készített egy hattagú bizottság miután április elején, rendőri intézkedés alatt meghalt egy előállított férfi az izsáki rendőrőrsön - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata pénteken.

A közlemény felidézte, hogy Papp Károly vezérőrnagy bizottságot hozott létre a Bács-Kiskun megyében, a kiskőrösi kapitányság izsáki rendőrőrsén bekövetkezett, a fogvatartott halálával végződő rendőri intézkedés kivizsgálására.

A bizottság április 15. és április 25. között feltárta a körülményeket, és az 57 oldalas, 50 mellékletet tartalmazó értékelő jelentését határidőben átadta az országos rendőrfőkapitánynak, aki arról a lehető legrövidebb időn belül kialakítja álláspontját - írták.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány két nappal a tragédia után sajtótájékoztatón közölte: a Bács-Kiskun megyei Orgoványon április 8-án 17.30 órakor szolgálatukat teljesítő rendőrök intézkedést kezdeményeztek egy 47 éves férfival szemben motorosfűrész-lopás gyanúja miatt. Az izsáki rendőrőrsről 20.40-kor tettek jelentést arról, hogy az intézkedés alá vont ember elhunyt. Az áldozat egy magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező, román állampolgárságú, 47 éves izsáki lakos volt.

A Népszabadság korábban azt írta: a hátrabilincselt kezű férfi halálát a hasfalát ért ütésekből származó belső vérzés okozta, ugyanakkor hozzátették, hogy az ügyészség nem közölte a halál pontos okát.

A Kecskeméti Járásbíróság április 11-én harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a rendőrség állományából azóta már leszerelt 30 éves B. Csongort és a 26 éves B. Viktort. Kényszervallatás, valamint a halált okozó testi sértés elkövetése miatt a Kecskeméti Nyomozó Ügyészség folytat büntetőeljárást ellenük.

Az országos rendőrfőkapitány tudatta: a két rendőr szolgálati viszonyát elöljárói megszüntették, és indoklás nélkül felmentették az izsáki rendőrőrs parancsnokát, valamint a kiskőrösi rendőrkapitányság vezetőjét is.