Auguszta
-7 °C
0 °C

Szúnyoginvázió várható Győrben

2013.04.26. 00:01

A szúnyog populáció robbanásszerű növekedésére számítanak Győrben és környékén a szakemberek - írja a kisalfold.hu.

"A napokban repülőgépről végzett ellenőrző felderítés tapasztalataiból tudható, hogy a sok téli csapadék, a belvíz és a folyók magas vízállása miatt jelentős területeken található a szúnyogok szaporodásának kedvező életteret adó, gyorsan melegedő sekély tocsogó" - mondta Nagy Csaba, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs menedzsere.

A pangó vizekből vett mintákban jelenleg 10-12 darab szúnyoglárva található egy liter vízben. Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a levegő hőmérséklete éjszaka sem csökken 10 Celsius-fok alá és napközben is megmaradnak a kora nyárias hőmérsékleti értékek, akkor számítani lehet a szúnyog populáció robbanásszerű növekedésére.

"Ennek megelőzése érdekében, a szúnyoglárvák számának alakulásától függően, a közeljövőben repülőgépről végzett biológiai szúnyoglárva gyérítés várható körülbelül 300 hektár nagyságú, vizes élőhelyen Győrben" - jelentette be Nagy Csaba. A mintegy 2,5 millió forintba kerülő első beavatkozás végrehajtásához minden technikai eszköz rendelkezésre áll, és amennyiben szükséges megismételhető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!