Pécs 1 euróért vásárolta vissza a helyi vízművet

2013.04.27. 15:42 Módosítva: 2013.04.27. 15:42

Jelképes, 1 eurós összegért visszavásárolta a francia Suez Environnement vállalatcsoporttól a helyi vízművet Pécs önkormányzata; a pénteki megállapodás értelmében a városnak a korábban követelt 10 milliárd forint helyett 3 milliárd forint kompenzációt kell fizetnie - jelentette be Páva Zsolt polgármester Budapesten tartott sajtótájékoztatóján nem sokkal az után, hogy aláírták a dokumentumot.

A városvezető a sajtótájékoztató után azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Pécsen járt és megállapodtak abban, hogy a kormány ezt az összeget biztosítja az önkormányzat számára. Ez szavai szerint azt jelenti, hogy a város még a közvetlen terhektől is megszabadul.

A Suez tehát hárommilliárd forintot kap azért, mert az önkormányzat 2009-ben egyoldalúan felbontotta a 48 százalékos francia tulajdonban álló Pécsi Vízművel a vízszolgáltatásra kötött szolgáltatási szerződést.

Páva Zsolt szerint a franciákkal kötött megállapodással sikerült európai módon, békében pontot tenni az évek óta húzódó ügy végére. Jelezte azt is: a szerződés délután 4 óra óta nyilvános, és azt az önkormányzat honlapján is közzéteszik.

Emlékeztetett arra, hogy még 2009 októberében kezdődött a vita a francia céggel, amikor az önkormányzat birtokba lépett a Pécsi Vízműnél, és megalakult az új szolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt.

Páva Zsolt tájékoztatása szerint a pécsi vízművel együtt a város kezébe került a cég menedzsmentjoga is, továbbá megegyeztek abban is, hogy lezárják a folyamatban lévő jogi ügyeket.

Pécs jól jár?

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzat a megállapodással jól járt, hiszen a 3 milliárd forintos kompenzálással szemben az elmúlt 3 és fél évben megtakarítottak a pécsi polgároknak 2,9 milliárd forintot, azaz ennyivel fizettek kevesebbet a szolgáltatásért. Hozzátette: ez idő alatt az új szolgáltatónak, a Tettye forrásháznak közel 500 millió forintos nyeresége volt.

Újságírói kérdésekre cáfolta azt a hírt, hogy a szerződést tíz évre titkosították volna. Jelezte ugyanakkor, hogy délelőtt - a Suez kérésére - a közgyűlés zárt ülésén tárgyaltak, illetve hoztak döntést, majd akkor arra kérték a képviselőket, hogy az aláírásig, azaz délután 4 óráig kezeljék bizalmasan az információkat.

Közölte, a megállapodás minden dokumentuma bárki számára megtekinthető és a város honlapjára is felkerül.

Páva Zsolt kérdésre cáfolta azt is, hogy korábban döntés született volna arról, hogy 1,3 milliárd forintot lehetne az ügyletre kifizetni. "Ez egy bedobott szám, ezt valaki kitalálta valamilyen fiktív alapon, (...) de ez semmiféle alappal nem rendelkezik, vélekedések voltak (...), a Suez 10 milliárdra perelt bennünket" - fogalmazott, és emlékeztetett arra is, hogy ő korábban azt mondta, legfeljebb 5 milliárd forint, ameddig a város el tud menni.

Pécs elfoglalta a franciák cégét

Az ügy még 2009-ben kezdődött. amikor Páva Zsolt utasítására az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottjai behatoltak a vízmű épületébe, és erővel kizárták a Pécsi Vízmű Zrt. vezetői körét.

A lépésre azután került sor, hogy a város közgyűlése legutóbbi ülésén Tettye Forrásház Zrt. néven céget hozott létre a vízközművek átvételére az önkormányzati többségi tulajdonú, de francia érdekeltségű Pécsi Vízműtől, miután a felek határidőre nem egyeztek meg a kisebbségi részvénypakett visszavásárlásáról. A történtek miatt mindkét fél bírósághoz fordult.

A város és a kisebbségi tulajdonos Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű Zrt. túl drágán szolgáltat, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezi előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallja a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy százszázalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák.