A nap kedvence volt a féltonnás disznó

2013.04.28. 11:19

Már az első nap több ezren látogattak ki a hódmezővásárhelyi állattenyésztési napokra. A két évtizedes múltú rendezvény az ország legnagyobb, ilyen jellegű kiállítása; minden rendezvényen 13 ipari kiállító és 14 állattenyésztő vett részt.

A kutasi úton lévő kiállítási centrumban rengeteg állatot és mezőgazdasági gépet lehetett megtekinteni. A rendezvény egyik legnagyobb szenzációja Béla, az 530 kilós kan sertés volt; az állat hatalmas tömegével új országos rekordot állított föl.

2827456 640
Fotó: Schmidt Andrea / délmagyar.hu

A rendezvényen Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a magyar állatterjesztés gödörben van, ezért be kell fejezni az ásást; akik el akarják venni a földet az állattenyésztéstől, azok rombolnak és pusztítanak, pedig ez az ágazat nem képzelhető el földterület nélkül. Gőgös Zoltán szocialista politikus a rendezvényen tartott beszédében kiállt a társas gazdaság mellett.

Egyed Béla, a Hód-Mezőgazda Zrt. korábbi igazgatója arról beszélt, hogy amikor kitalálták a rendezvényt, még nem sejtették, hogy ilyen hosszan tartó sikere lesz. A volt igazgatót a rendezvényen nagydíjjal jutalmazták, valamint egy festményt, illetve egy szürke marhát ábrázoló szobrot kapott. Fekete Balázs, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési igazgatója a Magyar Állattenyésztők Szövetségének emlékplakettjét vehette át.