nono

Gyurcsány alatt bandáztak utoljára

2013.04.28. 12:05
A választók azt várják el, hogy az egymással szemben álló politikusok ne kártyázzanak, sörözzenek együtt. A kormánypárti politikusok szerint ez az oka annak, hogy miért tűntek el azok a zártkörű klubok, amelyekben pártállástól függetlenül ültek képviselők. A helyzet Gyurcsány színre lépésével durvult el, már csak a közös énekkar és a focicsapat maradt.

„A ló nem tud bejönni az Országgyűlésbe” – mondta az Indexnek egy kormánypárti parlamenti képviselő. A politikus ezzel arra utalt, hogy a lovaglás népszerűsítése, a lovak érdekeinek védelme miatt van szükség az Országgyűlésben működő lovas klubra.

Az Index múlt héten írt arról, hogy két fideszes politikus törvényjavaslatot nyújtott be annak érdelében, hogy az erdőkben szabadabban lehessen lovagolni a jövőben. Ekkor derült ki, hogy 2010-től pedig lovasklub is működik az Országgyűlésben. A klub informális egyesületként működik, az egyik résztvevő szerint néhány havonta találkoznak fogathajtó, illetve lovas eseményeken. Az összejöveteleken törvényjavaslatok is szóba kerülnek, például, hogy a lovas terápia milyen formában jelenjen meg a köznevelési törvényben. A klub tiszteletbeli elnöke Kövér László házelnök.

Gróf Széchenyi István Parlamenti Lovasklub
Gróf Széchenyi István Parlamenti Lovasklub
Fotó: lezsaksandor.hu

A kormánypárti képviselőkkel folytatott beszélgetésekből az derült ki, hogy a parlamenten belül csak néhány olyan informális csoportosulás működik, mint a lovas klub. A politikusok ezek között a parlamenti focicsapatot, illetve az énekkart említették. Az ügyben megkerestük az Országgyűlés sajtóosztályát is, többek között arra voltunk kíváncsiak, hány klub működik a parlamentben, milyen előírások vonatkoznak rájuk, a tagok kötött találhatók-e ellenzéki képviselők. Hétfő délelőtti kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ.

Focicsapat, énekkar

A sportegyesület az 1990-es évek eleje óta működik, amelynek a képviselőkön kívül az Országgyűlés dolgozói, parlamenti őrök is tagjai lehetnek. Az egyesületet rendszerint kormánypárti politikus vezeti, a posztot jelenleg a fideszes Csampa Zsolt tölti be, aki egyébként az elmúlt nyolc év kormányzati intézkedéseit vizsgáló parlamenti albizottság elnöke. Az egyesületen belül, foci, tenisz, horgász tagozat működik, a leghangsúlyosabb azonban a futball.

Csampa az Indexnek azt mondta: az edzésekre az ismertebb politikusok közül Kövér László, Simicskó István sportügyi államtitkár, Papcsák Ferenc, az alkotmányügyi bizottság alelnöke, Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója szokott lejárni. Az ellenzéki képviselők közül a jobbikos Gyüre Csabát, illetve az LMP-s mandátumáról korábban lemondó Kukorelli Endrét említette. A szocialista képviselők nem járnak edzésekre. A fideszes politikus ezt azzal magyarázta: az MSZP-sek a 2010-es választások után jelezték, külön csapatot alakítanak.

Az edzések rendszerint szerint a hétfő esti parlamenti szavazások után vannak, a XIII. kerületi Elektromos Sportcsarnokban. Edzés ezen a héten is volt, Csampa szerint körülbelül húszan jöttek össze. A parlamenti válogatott általában rendezvényeken, falunapokon lép fel, de más országok parlamenti válogatottjával is össze szokott csapni. A 2011-es magyar uniós elnökség idején négycsapatos torna volt, akkor a döntőben a románokat verték meg.

Az országgyűlési képviselők énekkara, a „Szená-Torok” 1996 óta működik, honlapja szerint a legutóbbi fellépésük februárban az olaszliszkai református templomban volt. Az énekkar létszáma általában 20-25 fő, a Fidesz részéről például Bácskai János, Menczer Erzsébet, a szocialisták közül Kósáné Kovács Magda az énekkar tagja.

Ezt várják a választók

A pártok közötti erős szembenállás az oka annak, hogy kevés az informális csoportosulás – mondta az Indexnek több képviselő. Egy kormányzati tisztséget is betöltő fideszes szerint a választók azt várják tőlük, hogy a politikai viták után ne szórakozzanak együtt a különböző pártállású képviselők. A politikus a személyes tapasztalatára hivatkozva azt mondta: a választók az ilyesmit szóvá teszik. Az emberek szerint színjátékká silányul a politikai vita, ha közben a vitázók jóban vannak egymással - tette hozzá.

Egy KDNP-s képviselő szerint a parlamenti vadászklub a 2000-es évek közepén pont azért szűnt meg, mert a sajtó túl sokat foglalkozott azzal, hogy fideszes és MSZP-s képviselők együtt vadásztak. A HVG című hetilap 2004 májusában írt arról: az ukrán határ közelében egy magáncég vadászatra hívta meg a parlament vadász klubjának tagjait, köztük Hagyó Miklóst és Semjén Zsoltot. Egy névtelen feljelentés szerint a képviselők több nagy értékű trófeás állat ejtettek el, így 21-22 kár érte a helyi erdőgazdaságot.

A képviselők szerint ezért alakult ki az a gyakorlat, hogy csak az azonos párthoz tartozó képviselők járnak el közösen szórakozni, például sörözni a hétfői parlamenti szavazások során. Ez azonban nem volt mindig így, többek szerint a Horn-kormány, illetve az első Orbán-kabinet idején normálisabb volt a képviselők között kapcsolat. Ekkor például jellemzőek voltak olyan kártya partik is, amelyen fideszes képviselők együtt játszottak az SZDSZ-esekkel.

Gyurcsány tette tönkre

A töréspontot a fideszesek szerint az jelentette, amikor 2003 augusztusában kirobbant a képviselői klub körüli botrány. Az Országgyűlés közelében, a Szalay utcában található klub 1994-ben alakult meg hatpárti részvétellel, Zwack Péter akkor SZDSZ képviselő kezdeményezésére. A klub célja - ahol többek között étterem is működött - az volt, hogy az országgyűlési képviselőknek legyen egy zártkörű intézménye. A klub titkára Gyurcsány Ferenc volt.

A képviselői klubnak helyet adó épület 1995-ben az állam eladta a Gyurcsány érdekeltségébe tartozó Aldo Kft-nek, az ingatlant néhány hónappal később tíz évre visszabérelte az állam. A botrány akkor robbant ki, amikor a Magyar Nemzet 2003. augusztusában arról írt, hogy az állam százmillió forintért felújította a magántulajdonban lévő ingatlant. A napilap szerint ez azért volt problémás, mert a tíz éves bérleti szerződés lejárta után a 11 millió forintért vásárolt ingatlan így több mint százmillió forintot ér majd. Gyurcsány ekkor a Medgyessy-kormány sportminisztere volt.

09
Fotó: Huszti István

A döntés miatt az akkor ellenzékben lévő Fidesz keményen támadta az MSZP-SZDSZ koalíciót. Deustch Tamás szerint az épület felújítása felveti a bűncselekmény elkövetésének gyanúját, Répássy Róbert pedig jó erkölcsbe ütközőnek nevezte a döntést.

A kormánypárti képviselők szerint ugyan szükség lenne hasonló kezdeményezésekre, mint a képviselői klub, jelenleg azonban ezt elképzelhetetlennek tartják.