Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Menekültinvázió a déli határnál

2013.04.28. 09:46 Módosítva: 2013-04-28 09:46:49

57 határsértőt fogtak el a Szegedi Határrendészeti járőrei a polgárőrséggel együttműködve az elmúlt 24 órában Csongrád megyében. Egy mauritániai férfit még időben emeltek ki egy csatornából a rendőrök, megfulladt volna.

A rendőrök munkáját a stabil hőkamera-rendszer mellett a helyi lakosság, a polgárőrség, valamint taxisok is segítették bejelentéseikkel. 21 órakor a stabil hőkamera kezelője jelezte, hogy 5 embert lát Magyarország irányába gyalogolni. Az egyenruhások kézi hőkamerával eléjük mentek, majd amikor átlépték az államhatárt, felszólították őket, hogy álljanak meg. Az öt férfi futásnak eredt.

Közülük ketten beugrottak a Madarász tó üzemvíz csatornájába, hogy így szökjenek el a rendőrök elől. Egyikőjük néhány méter után kimászott és futott tovább, de társa nem tudott kijönni a már nyakig érő vízből.

A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség törzszászlósa csak annyit látott, hogy a férfi kapálódzik, majd arccal előre elmerül a csatornában. Az egyenruhásnak még volt annyi ideje, hogy elkapta a férfi hátizsákját és annál fogva kihúzta őt a csatornából. A rendőr gyors fellépésének köszönhetően 33 éves mauritániai férfinak az ijedtségen kívül más baja nem lett.

Elfogtak a rendőrök egy terhes koszovói nőt, aki egy négy fős csoporttal Térvár térségében lépte át illegálisan a zöld határt. Orvos megvizsgálta, ő és magzata is egészséges.

Őrizetbe vett viszont a Szegedi Rendőrkapitányság egy koszovói állampolgárt, aki immár harmadjára próbálkozott illegálisan bejutni a schengeni övezetbe. A 20 éves férfi előállítása során valótlan személyi adatokat mondott a rendőröknek, ezért közokirat-hamisítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellene büntetőeljárás. Várhatóan a napokban bíró elé áll.

Az 57 határsértő többsége menekültstátus iránti kérelmet nyújtott be.