Árpád
-2 °C
3 °C

ELTE: Nem bizonyított a HÖK politikai aktivitása

2013.04.29. 21:21

Akár százan is hozzáférhettek az ELTE BTK HÖK gólyákról vezetett listájához, és bár több vezető kötődött a Jobbikhoz, intézményesült pártagitációra nincs bizonyíték – derült ki az ügy vizsgálatára létrehozott bizottság jelentéséből. A vizsgálat nem talált összefüggést a publikált listán olvasható megjegyzések és a HÖK-ön keresztül osztott szociális ösztöndíjak és kollégiumi helyek között. A jelentés szerint javítani kell a hallgatói önkormányzat működésének átláthatóságát, az adatkezelést pedig a „maximális adatvédelmi biztonságra tekintettel kell szabályozni″.

Mivel a bizottságnak nem volt nyomozati jogköre, nem vizsgálta, hogy a lista valódi-e, vagy hogyan került nyilvánosságra, ez ügyben a rektor rendőrségi bejelentést tett. Annak próbáltak utánajárni, hogy a HÖK vezetői nem végeztek-e politikai tevékenységet vagy tagtoborzást az egyetemi infrastruktúrát felhasználva. A meghallgatott HÖK-vezetők azt mondták, a gólyatáborok politikamentesek voltak, bár elismerték, hogy ennek teljesen ellentmond több hallgatói beszámoló és nyilvánosságra került fotó. A jelentés szerint „a pártagitáció intézményesült formájára” nincsen bizonyíték. A bizottság szerint a HÖK működését meghatározó jogszabályi környezet hiányos, a rektori törvényességi felügyelet alulszabályozott.

Mint ismeretes, az ELTE BTK HÖK éveken át listázta az új hallgatókat; a gólyatáborba jelentkezőket világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján jellemezték. Az adatbázis egyik szerkesztője és a hallgatói önkormányzat elnöke elismerte a listák létét, de azt állítják, a kényes részleteket utólag hamisította valaki. A bizottságot Mezey Barna rektor a botrány kirobbanása után 2013 februárjában kérte fel, a jelentés az érintettek meghallgatása után készült el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?