Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Zsidó sírkövet loptak, betonútba építették

2013.04.29. 11:55

Radnóti Zoltán, a dél-budai Bét Sálom zsinagóga rabbija hívta fel rá tegnapi blogbejegyzésében a figyelmet, hogy a miskolci keresztény Mindszenti temetőben az egyik betonozott járdába egy zsidó sírkövet építettek be. A rabbi a blogján nemrégiben készült fotókat is közölt az esetről. A Mindszenti temetőben katolikus és evangélikus elhunytak sírjai találhatóak, így a gyanú szerint lopott zsidó sírkövet valahonnan oda kellett szállítani. Miskolcon a Mindszentitől úgy 5 km-re ugyan található egy zsidó temető is, a 18. század végétől használt Miskolc-avasi temető, ám azt fal veszi körül és őrzés alatt áll, így onnan nem egyszerű sírkövet lopni.

Az Index megkeresésére Radnóti Zoltán a betonútban talált sírkőről azt mondta, ez a fajta sírkőtípus nem volt jellemző a kelet-magyarországi ortodox zsidó temetőkre a holokauszt előtt, minden bizonnyal tehát egy modern sírkövet használtak fel a járdaépítés során. Hasonló esetekkel Radnóti eddig nem találkozott Magyarországon, csak pletykákat hallott, Lengyelországban azonban virágzó üzletág a zsidó sírkövek "újrahasznosítása".

A miskolci zsidó hitközség tagjai tegnap értesültek az esetről, akkor ismerte fel valaki, hogy a Mindszenti temető Dankó utcai oldalsó bejáratánál egy zsidó sírkövön járkálnak át a látogatók. Hétfőn a hitközség tagjai a helyszínen megtisztították a kődarabot és értesítették a hatóságokat. "A reggeli ima után fogtuk magunkat, kijöttünk ide és elkezdtük a sárból a kezünkkel kikaparni a követ" - mondta az Indexnek Ráckövesi Péter, a miskolci hitközség tagja. ( A beépített követ a nap folyamán kiemelték.)

Elmondása szerint kérdőre vonták a temető karbantartóit. Ők azt állították, amikor elkezdtek betonozni, szükségük volt egy megfelelő méretű kőlapra egy szennyvízakna letakarására, és véletlenül éppen ez a sírkődarab akadt a kezükbe. Ráckövesi beszámolója szerint azonban a sírkődarab akkurátusan, derékszögben méretre van vágva - hogy esetleg már úgy, feldarabolva került-e a temetőbe, azt egyelőre természetesen nem tudni. Elmondta, az utóbbi időben több bejelentés is érkezett sírkőlopásokról a Miskolc környéki települések zsidó temetőiből, többek között Ongáról. A sírkődarabról egyelőre annyit sikerült megállapítani, hogy egy lévitáé.

A hitközség tagjai hétfő délelőtt kihívták a rendőrséget és meg akarják vizsgálni a Mindszenti temető kőtárolóját, hátha ott megtalálják a sírkő többi darabját, vagy akár más lopott zsidó sírköveket is. A helyszínen tartózkodó Ráckövesi az Indexnek azt is elmondta, a temető személyzete nagyon sajnálja a történteket, és mind ők, mind a temetőbe kiérkező nyomozók és járőrök nagyon konstruktívak.

"Nem az a fő barbárság, hogy ez egy Lévi ember sírköve, vagy hogy ez egy zsidó sírkő. Az a barbárság, hogy ez egy sírkő. Egy sírkövön nem sétálgatunk és nem pakolgatjuk le egy szennyvízaknára" - tette hozzá Ráckövesi.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!