Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elcsúsztak az osztálylétszám-emeléssel

2013.04.30. 07:18

A kaotikus és kapkodó törvényalkotás tipikus példája az, ami a köznevelési törvény legutóbbi módosítása kapcsán történik. Ez a módosítás tartalmazza azt a lehetőséget, hogy az iskolák 27-ről 32-re emelhetik az osztálylétszámokat. Ez főként azoknak lenne fontos, akik helyhiány miatt nem jutottak be valamelyik népszerű iskolába.

A Michl József KDNP-s képviselő által benyújtott módosító indítvány szerint az óvodai csoportra, iskolai osztályra, kollégiumi csoportra megállapított maximális létszám a fenntartó engedélyével legfeljebb húsz százalékkal átléphető. A maximális osztálylétszámtól eltérni elsősorban ott lehet, ahol a felvételi körzetbe tartozó gyermekek kötelező felvétele miatt indokolt, és ott ahol a maximális létszám túllépése nélkül másik településre kellene iskolába járnia naponta 1-2 gyermeknek. Ha egy-egy ilyen iskola két vagy három első osztályában még lehetne létszámot emelni, az 10-15 diáknak jelentene bejutási lehetőséget.

Az osztálylétszámok emelésének lehetősége azonban akkorra születik meg, amikorra lényegében az összes gyereket beíratták valahova. A módosítás megszavazását ugyanis az országgyűlés egy napirendi módosítással végül április 30-ra halasztotta. Április 30. a határideje az elsősök beíratásának is -  a szülőknek ugyanis ez törvényi kötelezettségük. Mint megírtuk, az április 8-9-i beiratkozások után derült ki, hogy közel 2000 leendő elsősnek nem jutott hely sem a választott, sem a körzetes iskolában. Nekik üres helyeket ajánlottak fel a tankerület iskoláiban és a legtöbbet mostanáig be is íratták oda.

Az Emberi Erőforrás Minisztérium köznevelésért felelős államtitkársága kérdésünkre azt válaszolta: az elfogadott törvénymódosítás a jövő hét elején lép hatályba. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az osztálylétszámok túllépésére irányuló döntést csak a törvénymódosítás hatályba lépése után hozhatja meg. Az Emmi szerint viszont a döntések addig is előkészíthetők, így az előkészítés jelenleg is folyik. Az államtitkárság szerint a maximális osztálylétszám túllépése csak kivételes eset, a beiskolázást országos szinten nem befolyásolja ez a törvénymódosítás.

Egy kis reménye mégis maradt azoknak, akik az utolsó pillanatban szeretnének még iskolát változtatni. Az Emmi közlése szerint ha a gyereket már beíratták a felajánlott üres helyre, a szülő ezután is kezdeményezheti gyermeke átvételét a választott iskolába. Az átvételre vonatkozó döntés az iskola igazgatójának a hatáskörébe tartozik.

Kis haladék is elérhető a beiratkozással. Az Emmi rendeletmódosítása értelmében nem csak az április 30-i dátum a mérvadó. A tárca közlése szerint a szülő ellen tankötelezettség megszegése címén  szabálysértési eljárást csak az alapozza meg, ha a szülő – a választott iskola által hozott – elutasító határozat jogerőre emelkedését követő öt napon belül nem íratja be gyermekét a kötelező felvételt biztosító általános iskolába.