Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bokorba vizelnek a Csányi család golfpályáján

2013.04.30. 07:18
Beindult a golfszezon, a méregdrága éves díjat befizető klubtagokat azonban a megszokott kényelem és helyett hegyekben álló sitt és építési anyagok fogadják az ország egyik legjobb adottságú pályáján. Az alcsútdobozi Pannonia Golf and Country Clubot Csányi Sándor OTP-vezér családi érdekeltsége vásárolta meg tavaly, és az első golfszezont rögtön az 1840-es években épült védett kúriaépület átépítésével kezdték. A munkák még most is javában folynak, a klubtagok kaotikus állapotokra panaszkodnak.

Soha nem golfozott, de a családi birtoka közelében fekvő Alcsútdoboz-máriavölgyi Pannonia Golf and Country Clubot mégis heti rendszerességgel látogatta Orbán Viktor az elmúlt években. A hangulatos tárgyalások, családi ebédek az idén azonban kikerültek a miniszterelnök magánprogramjából.

Orbán távolmaradása összefügghet azzal, hogy a pálya mellett jelenleg egy – a klubtagok körében csak „sufniként” emlegetett – melléképületben berendezett, kis befogadóképességű ideiglenes büféétterem működik, a régi klubházban pedig építkezés folyik. Az épület kitűnő panorámával rendelkező teraszán és udvarán még az elmúlt hétvégén is sitthegyek álltak és felhalmozott építési anyagok.

A Pannonia Golf and Country Club 2012 végén került a Csányi-család érdekeltségébe. A hírek szerint a Csányi Attila által vezetett Bonafarm Zrt. 8 millió euró (2,2-2,4 milliárd forint) körüli összeget fizetett régi tulajdonosnak, Alois és Alexandra Windbrechtingernek. Az osztrák-francia házaspár több mint két évtizede szerezte meg a 200 éves alcsútdobozi platánsor melletti lankás területet, és jelentős beruházással építették ki rajta a golfpályát.

A váltás után Csányiék a tatai golfpálya vezetőjét, Damien MacPhersont hívták meg a klub élére. A korábban több hazai klubnál is megfordult brit golfoktató a magyar golftársadalom nagy meglepetésre 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki a sportágban végzett tevékenységéért. MacPherson irányításával az új tulajdonosok lendületesen belekezdtek a felújításba. Az átalakítás a műemlékjellegű, 1840-es évekből származó épületben kezdődött: az egykor Habsburg-birtokban álló kúriaépületre többek között műanyag nyílászárók kerültek.

A korábban patinás megjelenésű klubházban még a bontási munkákat sem sikerült a szezonkezdésre befejezni.

A pénzéért megfelelő minőségű szolgáltatáshoz és ellátáshoz szokott klubtagság szerint az építkezés miatt kaotikus állapotok uralkodnak a pályán. Az Indexnek nyilatkozó tagok azt kifogásolták, hogy a klub már az év elején beszedte a teljes 400 ezer forintos éves tagsági díjat, de nem adott előzetes tájékoztatást arról, hogy a 2013-as évad jelentős részében csökkentett értékű szolgáltatásokra és sok kellemetlenségekre kell számítaniuk.

Egy rendszeresen napi belépőt vásárló játékos azt is sérelmezte, hogy idén tömegével érkeztek ázsiai klubtagok, akik féláron juthattak tagságihoz. A játékos szerint állandó problémát okoz, hogy ezek az új tagok az előre foglalt indulási időpontokat sem veszik figyelembe, és lassúak a pályán.

A klub honlapján az üzemeltetők elnézést kérnek ugyan azért, mert a korszerűsítés miatt a recepciót a „driving range közelébe”, az éttermet pedig a „halfway-house”-ba költöztették, forrásaink szerint viszont a vendégeknek ennél súlyosabb problémákkal kell szembenézniük. Jó részük kénytelen a bokrok között könnyíteni magán, mert csak néhány mobilvécé áll a vendégek rendelkezésére, zuhanyozni sem a megszokott körülmények között lehet,  ha pedig helyet kaptak a szűk „sufniban” felállított asztalnál, 800 forintért vehettek üdítőitalt műanyagpohárban.

A hétvégén több száz fős évadnyitó verseny zajlott a Pannonia Clubban, ahol a napi belépő sem olcsó, hiszen 21 ezer forintot kérnek egy 18 szakaszos körért, amit általában 4-5 óra alatt teljesítenek a játékosok. Erre jön még a kocsibérlés, labdavásárlás, a gyakorlópálya díja, és az esetleges étel-, italfogyasztás, ami összességében akár az 50 ezer forintot is meghaladhatja egyetlen délelőtt.

Az Index kérdésére a klub programfelelőse azt mondta, hogy a kiegészítő szolgáltatások zavartalanok a klubban. Tájékoztatása szerint a klubház rekonstrukciója a tervek szerint május közepén fog befejeződni.