Bokorba vizelnek a Csányi család golfpályáján

2013.04.30. 07:18
Beindult a golfszezon, a méregdrága éves díjat befizető klubtagokat azonban a megszokott kényelem és helyett hegyekben álló sitt és építési anyagok fogadják az ország egyik legjobb adottságú pályáján. Az alcsútdobozi Pannonia Golf and Country Clubot Csányi Sándor OTP-vezér családi érdekeltsége vásárolta meg tavaly, és az első golfszezont rögtön az 1840-es években épült védett kúriaépület átépítésével kezdték. A munkák még most is javában folynak, a klubtagok kaotikus állapotokra panaszkodnak.

Soha nem golfozott, de a családi birtoka közelében fekvő Alcsútdoboz-máriavölgyi Pannonia Golf and Country Clubot mégis heti rendszerességgel látogatta Orbán Viktor az elmúlt években. A hangulatos tárgyalások, családi ebédek az idén azonban kikerültek a miniszterelnök magánprogramjából.

Orbán távolmaradása összefügghet azzal, hogy a pálya mellett jelenleg egy – a klubtagok körében csak „sufniként” emlegetett – melléképületben berendezett, kis befogadóképességű ideiglenes büféétterem működik, a régi klubházban pedig építkezés folyik. Az épület kitűnő panorámával rendelkező teraszán és udvarán még az elmúlt hétvégén is sitthegyek álltak és felhalmozott építési anyagok.

A Pannonia Golf and Country Club 2012 végén került a Csányi-család érdekeltségébe. A hírek szerint a Csányi Attila által vezetett Bonafarm Zrt. 8 millió euró (2,2-2,4 milliárd forint) körüli összeget fizetett régi tulajdonosnak, Alois és Alexandra Windbrechtingernek. Az osztrák-francia házaspár több mint két évtizede szerezte meg a 200 éves alcsútdobozi platánsor melletti lankás területet, és jelentős beruházással építették ki rajta a golfpályát.

A váltás után Csányiék a tatai golfpálya vezetőjét, Damien MacPhersont hívták meg a klub élére. A korábban több hazai klubnál is megfordult brit golfoktató a magyar golftársadalom nagy meglepetésre 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki a sportágban végzett tevékenységéért. MacPherson irányításával az új tulajdonosok lendületesen belekezdtek a felújításba. Az átalakítás a műemlékjellegű, 1840-es évekből származó épületben kezdődött: az egykor Habsburg-birtokban álló kúriaépületre többek között műanyag nyílászárók kerültek.

A korábban patinás megjelenésű klubházban még a bontási munkákat sem sikerült a szezonkezdésre befejezni.

A pénzéért megfelelő minőségű szolgáltatáshoz és ellátáshoz szokott klubtagság szerint az építkezés miatt kaotikus állapotok uralkodnak a pályán. Az Indexnek nyilatkozó tagok azt kifogásolták, hogy a klub már az év elején beszedte a teljes 400 ezer forintos éves tagsági díjat, de nem adott előzetes tájékoztatást arról, hogy a 2013-as évad jelentős részében csökkentett értékű szolgáltatásokra és sok kellemetlenségekre kell számítaniuk.

Egy rendszeresen napi belépőt vásárló játékos azt is sérelmezte, hogy idén tömegével érkeztek ázsiai klubtagok, akik féláron juthattak tagságihoz. A játékos szerint állandó problémát okoz, hogy ezek az új tagok az előre foglalt indulási időpontokat sem veszik figyelembe, és lassúak a pályán.

A klub honlapján az üzemeltetők elnézést kérnek ugyan azért, mert a korszerűsítés miatt a recepciót a „driving range közelébe”, az éttermet pedig a „halfway-house”-ba költöztették, forrásaink szerint viszont a vendégeknek ennél súlyosabb problémákkal kell szembenézniük. Jó részük kénytelen a bokrok között könnyíteni magán, mert csak néhány mobilvécé áll a vendégek rendelkezésére, zuhanyozni sem a megszokott körülmények között lehet,  ha pedig helyet kaptak a szűk „sufniban” felállított asztalnál, 800 forintért vehettek üdítőitalt műanyagpohárban.

A hétvégén több száz fős évadnyitó verseny zajlott a Pannonia Clubban, ahol a napi belépő sem olcsó, hiszen 21 ezer forintot kérnek egy 18 szakaszos körért, amit általában 4-5 óra alatt teljesítenek a játékosok. Erre jön még a kocsibérlés, labdavásárlás, a gyakorlópálya díja, és az esetleges étel-, italfogyasztás, ami összességében akár az 50 ezer forintot is meghaladhatja egyetlen délelőtt.

Az Index kérdésére a klub programfelelőse azt mondta, hogy a kiegészítő szolgáltatások zavartalanok a klubban. Tájékoztatása szerint a klubház rekonstrukciója a tervek szerint május közepén fog befejeződni.