Egy fideszes képviselő kiteregette a trafikszennyest

2013.04.30. 08:52

A szekszárdi polgármester a trafikpályázatok listájával a kezében érkezett a nem hivatalos Fidesz frakicóülésre, majd egyesével átbeszélték, kiket ismernek a pályázók közül „és ki az, aki megfelelő jelölt lehet” – mondta Hadházy Ákos fideszes önkormányzati képviselő egy a hvg.hu-nak adott interjúban.

A képviselőség mellett állatorvosként dolgozó, magát meggyőződéses konzervatívként és jobboldaliként meghatározó Hadházyt meglepte frakciótársai eljárása. „Azt lehetett tudni, hogy vannak lobbik, de hogy ennyire nyíltan történjen, azon meglepődtem” – állította.

„Gyakorlatilag végigmentünk ezen a listán, megnéztük, ki ismeri a neveket, arról pedig, akit ismertünk, elmondtuk a véleményünket. Hogy ezután mi történt ezzel a listával, arról én már nem tudok, de hallva és olvasva a többi helyen megjelent eredményt, látva a helyieket is, úgy gondolom, hogy ez nem volt helyes eljárás” – mondta a korábban név nélkül nyilatkozó kormánypárti képviselő a hvg.hu-nak.

Hadházy szerint fellépését sokan árulásnak fogják bélyegezni, de ő úgy látja, ezzel hosszú távon a Fidesz érdekeit szolgálja. A képviselő szerint a jó döntésekhez elengedhetetlen, hogy legyenek viták a pártban, márpedig „nagyon sokszor azt látjuk a pártban, hogy 98 meg 100 százalékos döntések születnek”. „Ez valahogy nem helyes” – mondta. A viták szerinte azért hiányoznak a pártból, mert a külső ellenzék „erkölcsileg teljesen vállalhatatlan, és nem jelent semmilyen veszélyt a Fideszre”, belső ellenzék viszont nincs, mivel a későbbi döntéshozatali pozíció megőrzése érdekében mindenki automatikusan megszavaz mindent.

A fideszes képviselő úgy látja, a nagyobbik kormánypárt a választások megnyerése után is megtartotta azt a „félkatonai irányitási módot”, amivel ellenzékben politizált, pedig már ideje lett volna átkapcsolni „demokrata irányítási módba”. „Sajnos ezt a kapcsolót nem mindig állítottuk át” – vélekedett Hadházy. Szerinte azzal is baj van, hogy a Fidesz nem próbál kommunikálni az értelmiséggel, ami „hosszú távon öngyilkosság”.

A trafikmutyi ügyében a nyilvánosságot először vállaló képviselő azt mondja, ha nyilatkozatát politikai retorzió követné, akkor visszavonulna a politizálástól. Ugyanakkor reméli, hogy kiállása inkább élénkíti majd a párton belüli vitákat, alátámasztva, hogy „a Fidesz demokratákkal van tele, még akkor is, ha a jelenlegi döntéshozatali mechanizmusokban nem mindig ez látszik”.

A polgármester elhatárolódik

Hadházy Ákos állításaira a Fidesz-frakció nevében Horváth István szekszárdi polgármester közleményben reagált. Horváth István „érthetetlennek és felháborítónak” tartja képviselőtársa nyilatkozatát.

A polgármester szerint Hadházy „az interjúban megfogalmazott állításai nem felelnek meg a valóságnak, hiszen semmilyen egyeztetés nem zajlott sem frakcióülésen, sem politikai, sem pedig egyéb megbeszélésen a trafikpályázatok ügyében. Én magam és a helyi Fidesz-frakció is határozottan visszautasítjuk a képviselő úr állításait, indítékait nem értjük és teljes mértékben elhatárolódunk kijelentéseitől!” – írta Horváth István.