Megszavazták az átláthatóság korlátozását

2013.04.30. 11:24

Az országgyűlés keddi ülésnapján 206 igen, 31 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadta az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény módosítását. A szavazásnál két fideszes honatya, Ángyán József és Bencsik János tartózkodott. A törvényjavaslat kivételes és sürgős eljárás keretében került a parlament elé, két nappal annak benyújtása után.

A Cser-Palkovics András és Vas Imre képviselők által benyújtott törvénymódosítás szerint csak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kaphat teljeskörű betekintést a közpénzek felhasználásába, míg a szélesebb nyilvánosság csak korlátozottan juthat hozzá az adatokhoz.

A javaslat révén – a korábbi kormánypárti ígéreteket ebben a részében teljesítve – kerülnek be az Infotv.-be az új Polgári Törvénykönyvbe át nem vett üvegzsebszabályok, amelyek nyomán korlátozható az üzleti jogra való hivatkozás, amennyiben közpénzek felhasználásáról van szó. Az átlátszó.hu szerint azonban teljesen súlytalanná teszi az egyébként jó szabályokat az a módosítás, amely csak a KEHI és az ÁSZ számára biztosítana teljeskörű hozzáférést.

A törvénymódosítással az atlatszo.hu szerint az a legnagyobb probléma, hogy az új, leplezetlenül kényelmi szempontok alapján készült szabály tartalma teljesen bizonytalan, aminek alapján így bármilyen adatigénylés megtagadható lesz, és ­­– ismerve az adatkezelők egy részének megközelítését – a lehetőség gyorsan széles körben követett gyakorlattá fog válni. A szabályból ugyanis lénygében annyi következik, hogy az igénylő nem követelhet teljes körű tájékoztatást a közpénzek felhasználásáról, de hogy mit követelhet helyette, azt nem osztja meg a jogalkotó az adatigénylővel – írja az átlátszó.hu

Ugyanígy újabb megtagadások alapozhatók majd arra a rendelkezésre is, amely szerint a törvény hatálya nem terjed ki a külön törvényben szabályozott tájékozódási, iratmegismerési, betekintési és másolatkérési jogokra. Ezek a külön törvényben biztosított jogok ugyanis a legtöbb esetben jelentősen szűkebbek, mint amit az Infotv. biztosít, így ott, ahol ezeket eddig párhuzamosan lehetett igénybe venni, ez egyértelműen visszalépést jelent a mostani helyzethez képest.

Egy füst alatt

A hétfői vitában a felszólaló ellenzéki képviselők mindegyike – az MSZP-s Bárándy Gergely, az LMP-s Schiffer András, a PM-es Karácsony Gergely és a jobbikos Apáti István – azzal érvelt a törvényjavaslat ellen, hogy a kormányoldal korlátozni akarja a trafikpályázatok megismerhetőségét. Ezt az előterjesztők nevében Vas Imre és Répássy Róbert igazságügyi államtitkár is cáfolta.

Az ellenzéki képviselők szerint különösen az utal a trafikbotránnyal kapcsolatos összefüggésre, hogy a parlament a törvénymódosítási javaslatot két nappal annak benyújtása után, kivételes eljárásrendben tárgyalta.

Civil bojkott

Mint korábban megírtuk, a TASZ egyik képviselője kedden reggel azt nyilatkozta: ha a közpénzek átláthatóságának korlátozásáról szóló törvény marad a jelenlegi formájában, akkor a civil szervezetek kivonulnak a korrupcióellenes bizottságból. Ezt Hidvégi Fanny, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) adatvédelmi és infromációszabadság programvezetője mondta a Klubrádiónak adott kedd reggeli interjúban.

Hidvégi elmondta: a törvényről egyeztetnek Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterrel. Amennyiben az egyeztetések nem járnak eredménnyel, otthagyják a korrupcióellenes bizottságot. A törvényjavaslat elfogadásával ez a forgatókönyv érvényesülhet.