Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Nem ment a kommunikáció, hát összevonnak

2013.04.30. 12:17
Az Index információi szerint egyetlen óriás céggé vonja össze a kormány az összes, nem politikával foglalkozó állami kommunikációs céget.

A kormány heteken belül tárgyalja a Nemzeti Kommunikációs Ügynökség létrehozásáról (NKÜ) szóló előterjesztést. Az új szervezet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozik majd.

Az NKÜ számos különböző kormányzati területről olvasztja magába a külön-külön is milliárdos összegek felett diszponáló szervezeteket. Az ügynökséghez kerül majd az Országos Idegenforgalmi Hivatal jogutódjaként létrehozott, 1994 óta önálló állami turisztikai marketingszervezet, a Magyar Turizmus Zrt., az eddig a vidékfejlesztéshez tartozó Agrármarketing Centrum. Tervben volt az is, hogy a határon túli magyar kultúra magyarországi, és az egyetemes magyar kultúra külföldi bemutatásáért felelős Balassi Intézet is. A Balassi Intézetet eddig három tárca finanszírozta, és világszerte 17 országban, 19 intézménnyel rendelkező külföldi magyar intézeti hálózatot működtetett.

Ha a kormány elfogadja az előterjesztést, elveszti önállóságát a nemzeti ünnepek és kulturális programok szervezését végző Hungarofest Kft. is, és a feladatkörök – kiegészülve a kiemelt állami beruházások kommunikációjával – szintén a gigaügynökség kezébe kerülnek majd.

Úgy tudjuk, hogy a strukturális átalakítás mozgatórugója az, hogy a kormányzat alapvetően elégedetlen, a központi intézkedések kommunikációjának hatékonyságával.

Az Orbán-kormány elmúlt két évében hasonló szervezeti átcsoportosítás volt a válasz a politika kommunikáció körüli problémákra is. A kormányszóvivői szervezet a Közigazgatási Minisztériumból többszöri átalakítással végül a Miniszterelnökség keretén belül kapott helyet, és ma már Kormányzati Információs Központnak hívják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?