Orbán kedvezett az úszáslobbinak

2013.04.30. 08:48

A hétfői Fidesz-KDNP frakcióülésen téma volt a mindennapos testnevelés is. Bár a törvény eredetileg heti öt óra testnevelést határoz meg, az országgyűlés által kedden megszavazandó javaslat ezt valóban mindennapossá tenné azzal, hogy napi egy testnevelésórát írna elő.

Úgy tudjuk, azt a KDNP-s javaslatot nem támogatja a frakció többsége, amely néptánccal is kiválthatóvá tenné a testnevelésórákat. A hétfői frakcióülésen azonban hétfőn felemelte hangját az úszáslobbi. Többen felvetették, hogy ha a mindennapos testnevelést úszással akarnák teljesíteni, a napi egy órát lehetetlen lenne beilleszteni az órarendbe.

A legtöbb iskolának ugyanis nincs uszodája, így időt kellene hagyni arra, míg a gyerekek elmennek az uszodába és onnan visszaérnek. Azt vetették fel ezért, hogy lehessen egy nap két úszásóra, a következő napon pedig ne legyen testnevelés.

Úgy tudjuk, a vitára végül maga Orbán Viktor tett pontot azzal, hogy a törvény az úszás esetében mégiscsak lehetővé tenné a tömbösítést.

Többek szerint viszont ezzel elvennék a kormány számára szimbolikus jelentőséggel bíró intézkedés jelentőségét. Az eredetileg a sportért felelős államtitkárság által kitalált ötlet lényege ugyanis épp az, hogy a gyerekeket legalább az iskolában rászoktassák a mindennapos mozgásra. Bár az elvvel mindenki egyetért, az már kiderült, hogy a mindennapos testnevelés sok iskolában eleve akadályokba ütközik a tornatermek hiánya miatt.