Ödön
1 °C
11 °C

Orbán kedvezett az úszáslobbinak

2013.04.30. 08:48

A hétfői Fidesz-KDNP frakcióülésen téma volt a mindennapos testnevelés is. Bár a törvény eredetileg heti öt óra testnevelést határoz meg, az országgyűlés által kedden megszavazandó javaslat ezt valóban mindennapossá tenné azzal, hogy napi egy testnevelésórát írna elő.

Úgy tudjuk, azt a KDNP-s javaslatot nem támogatja a frakció többsége, amely néptánccal is kiválthatóvá tenné a testnevelésórákat. A hétfői frakcióülésen azonban hétfőn felemelte hangját az úszáslobbi. Többen felvetették, hogy ha a mindennapos testnevelést úszással akarnák teljesíteni, a napi egy órát lehetetlen lenne beilleszteni az órarendbe.

A legtöbb iskolának ugyanis nincs uszodája, így időt kellene hagyni arra, míg a gyerekek elmennek az uszodába és onnan visszaérnek. Azt vetették fel ezért, hogy lehessen egy nap két úszásóra, a következő napon pedig ne legyen testnevelés.

Úgy tudjuk, a vitára végül maga Orbán Viktor tett pontot azzal, hogy a törvény az úszás esetében mégiscsak lehetővé tenné a tömbösítést.

Többek szerint viszont ezzel elvennék a kormány számára szimbolikus jelentőséggel bíró intézkedés jelentőségét. Az eredetileg a sportért felelős államtitkárság által kitalált ötlet lényege ugyanis épp az, hogy a gyerekeket legalább az iskolában rászoktassák a mindennapos mozgásra. Bár az elvvel mindenki egyetért, az már kiderült, hogy a mindennapos testnevelés sok iskolában eleve akadályokba ütközik a tornatermek hiánya miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?