no

Mesterházyra izzadtak a Városligetben

2013.05.01. 14:21
Nem hagyja magára a szegényeket az MSZP, ha hatalomra kerül, de ehhez nem elég megnyerni a választást, szét kell zúzni Orbán Viktor centrális erőterét is, amihez a többi ellenzéki pártra is szükség van – ezt üzente Mesterházy Attila pártelnök a szocialista párt majálisán, miközben a közönség soraiban éppen Gyurcsány Ferenc lopta a show-t.

„Egy biztos. Nincs közöttünk csicska!” – kiáltotta a közönségnek Pityinger „Dopeman” László az MSZP majálisán, mielőtt öccsével együtt belecsaptak félplayback produkciójukba. Ha csicska nem is volt a pár ezerfős, a hőségtől izzadó közönség soraiban, néhány ismerős arc azért felbukkant még azelőtt, hogy a fő szónok, Mesterházy Attila pártelnök a színpadra lépett volna.

Tetőtől talpig fekete öltönyben sétált és nyugdíjasokkal cseverészett a Tisztelet Társaságának atyja, Schmuck Andor, aki minden útjába kerülő ember kezébe nyomott egy MSZDP-s szórólapot, majd lepacsizva a biztonsági őrökkel, elvonult a backstage-be. „Ahogy mondani szokás, ez a rutin és az évek” – magyarázta Schmuck az Indexnek, mi a titka annak, hogy ekkora melegben nem ég rá az öltöny. Majd reflexből adott egy szórólapot.

Négyszázért sör, kétszázért paprikáskrumpli

Kicsivel később a Demokratikus Koalíció vezetője Gyurcsány Ferenc is feltűnt az MSZP-s sörsátraknál párttársa, Molnár Csaba társaságában. Söröztek. Ezen persze a majálisozók nem különösebben lepődtek meg, mivel az MSZP territóriumától amúgy is pár száz méterre majálisozott a Gyurcsány-vezette Demokratikus Koalíció (DK). Míg a DK közönségét nagyrészt nyugdíjasok alkották, az MSZP majálisán szép számmal voltak fiatalabbak is. Az egyik kolbászosnál az összeesküvés-elmélet gyártók egyik hazai nagyágyújába, Molnár F. Árpádba botlottunk, néhány sátorral odébb pedig Hiller Istvánnal fotózkodtak lelkes rajongók.

A nagyszínpad konferansziéja, Török Zsolt szerint kevés az emberek pénze, ezért arra törekedtek, hogy ne legyen túl drága az étel és az ital. Ez annyit jelentett, hogy 400 forintért sört, ötszázért vattacukrot, ezerért kolbászt lehetett kapni, de aki nagyon árérzékeny volt, az némi sorban állás után kétszázért paprikáskrumplihoz jutott.

Nem kímélték Tarlóst

A fanatikusabbak MSZP-s relikviákat is vásárolhattak, támogathatták a pártot, de a legnagyobb tömeg – a színpad mögötti hullámvasutat és ipari játszóteret leszámítva – a Népszava sátránál volt. Az egyik sátornál pedig az embereknek lehetősége volt Tarlós István főpolgármestert átnevezni, a filccel teleírt tábla telis tele volt ötletekkel - Nyalógép, Sarlós István, hogy csak néhányat említsünk.

A regnáló főpolgármestert a nagyszínpadon felszólalók közül egyébként Horváth Csaba, az MSZP fővárosi közgyűlésének frakcióvezetője is szóba hozta, mondván, Tarlósnak és Orbán Viktornak is mennie kell és menni is fognak. Horváth azzal bíztatta a szocialista szimpatizánsokat, hogy erre már csak 389 napot kell várniuk.

Utána következett a főszónok, Mesterházy Attila. A pártelnök a nőveréssel gyanúsított fideszes képviselő, Balogh József ügyével nyitott, felszólítva Orbán Viktort, hogy azonnal rúgja ki párttársát, aki nemrég nemcsak az élettársát, de volt feleségét is folyamatosan verte – az asszony elmondása szerint 24 éven át.

Ekézte Orbánt

A pártvezér ezután a tárgyra tért. Beszédében az európai értékek fontosságát hangsúlyozta, azt, hogy az MSZP – az Orbán-kormánnyal ellentétben - nem zárna, hanem nyitna a világ felé és egy olyan országot teremtene, ahonnan az emberek nem külföldre menekülnek, hanem a külföldiek jönnek ide. „Orbán lenézi a munkásokat, az alkalmazottakat, a szegényeket” – jelentette ki. Szerinte a Fidesz vezére munkahelyek helyett szegénységet és kilátástalanságot teremtett csak az elmúlt három évben.

Az MSZP elnöke Simicska Lajost és Nyerges Zsoltot is szóba hozta, mondván, a kormányzat ennek a két vállalkozónak a kezére játszotta az állami megrendeléseket. Nem a közérdek, hanem a Közgép érdekeit szolgálja a kormány – utalt a Simicska Lajos tulajdonában álló vállalatra.

Szerinte Orbán Viktor nemcsak tehetségtelen, de mohó is, a kormány döntései mögött pedig a pénz és a haszonszerzés áll. Ennél a pontnál rátért a nagy port kavart trafikpályázatra, amivel szerinte 40 ezer kisvállalkozó életét teszi tönkre a kormányzat.

Senkit nem hagynak magára

„Ez a kormány egy útonálló, tolvaj kormány!” – fogalmazott, a közönség pedig nagy tapssal fejezte ki, egyetért vele. Ezután megígérte, hogy ha a szocialista párt hatalomra kerül, számon fogja kérni Orbán Viktortól mindazt, amit tett.

Mesterházy szerint nem elég csak nyerni, „atomjaira kell zúzni Orbán Viktor centrális erőterét”, majd új rendszert kell építeni. Ehhez szerinte „világos vízió”, „megvalósítható program” és „dolgozni akaró emberek” kellenek, mindezek tetejébe pedig új közmegegyezés is. „Mindenki, aki szegény, biztos lehet benne, hogy nem hagyjuk magára” – ígérte.

Az MSZP elnöke szerint az ígéreteket „felelős gazdaságpolitikával” valósíthatják majd meg, aminek az alapja az oktatás. Szerinte minél több embernek kellene ingyen tanulnia, mert a tudásalapú gazdaságpolitikával lehet csak növekedést elérni, a növekvő gazdaság hasznából pedig az elesettebbeket segíteni és igazságosabbá tenni az ellátórendszert.

Gyurcsány lopta a show-t

Mindehhez szerinte erős demokrácia kell, amihez viszont erős állam, amely betartja és betartatja a törvényeket. Úgy fogalmazott: céljuk, hogy évről-évre mindenki egy picit jobban éljen. Végül arról beszélt, hogy az MSZP kész együttműködni a kormányellenes erőkkel, így most a 106 választókörzetben megvizsgálják, hogy hol lehet együttműködni a többi ellenzéki alakulattal. Jelezte: még ma elküldi a múlt héten Bajnai Gordonnal kötött megállapodást a DK-nak, továbbá Kuncze Gábor és Fodor Gábor pártjainak.

Miközben Mesterházy az ellenzéki összefogás szükségességéről beszélt, a színpaddal szemben álló keverőpult mellett Gyurcsány Ferencre szegeződtek a kamerák. A Demokratikus Koalíció elnöke lelkesen nyilatkozott a közszolgálati televíziónak, mit sem törődve azzal, hogy éppen az MSZP elnöke szónokol. Majd miután Mesterházy lejött a színpadról, Gyurcsány Ferenc és kísérője, Molnár Csaba is odébbállt.