Tele a város tuti programokkal

2013.05.01. 07:40

Nyári idő lesz, de a Balaton még hideg, egy napra meg ugyan minek leugrani az Adriára? Töltse inkább a majálist napfényes fővárosunkban, ahol a pártok, a szakszervezetek és a kormány is Önt kényezteti programkavalkádjával! Képes május elsejei kalauzunkat olvashatják az állatsimogatástól Thürmer Gyuláig.

Tiszta augusztus húsz!

A kormány szinte egy második augusztushuszadikával kápráztatja el a fővárosiakat. Délután kettőtől Budapest felett fogja bemutatni légiparádéját az ismert energiaital-cég által szponzorált műrepülő-csapat, a Flying Bulls. A második világháborúban Budapestet még nem éppen promóciós céllal felkereső B-25 Mitchell bombázók és veterán társaik nyomában pedig Besenyei Péter világbajnok is megmutatja, mi a magyar légivirtus.

A légiparédé után a Hungaroring is betelepül a belvárosba: ha nem kapnak tengelytörést valamelyik kátyúban, akkor Michelisz Norbert autóversenyző és a motoros Talmácsi Gábor fognak végigszáguldani a József Attila utcán, és tovább a Lánchídon a Clark Ádám térig – és mindezt hatszor!

A Fidesz pártszinten nem tart rendezvényt, pedig a Jobbik példája azt mutatja, a munkásünnepet simán át lehet változtatni árpádzászlós-májusfás Magyar Ünnepé. A Hajógyári szigetre korán befutó érdeklődők ingyenrántotta mellett kvaterkázhatnak a párt prominenseivel, utána a kötelező beszédek és „színvonalas előadások” között együtt simogathatják a kisállatokat Z. Kárpát Dániellel. A délutáni lerészegedők pedig már háromkor elkezdhetnek merengeni korunk Eddája, az Ismerős Arcok által megénekelt érzések múlandóságán. A nemzeti szoft-rockot a keményebb zenét játszó Romantikus Erőszak és a Kárpátia koncertje követi. Az igazán stramm majálisozók pedig a Lorddal zárhatják a napot.

Kicsit pengetik az osztályharcos húrokat

Persze azért a szokások még erősen őrzik május elseje politikus karakterét, ezért ne csodálkozzon el azon, ha a Ligetben egyik baloldali pártrendezvény éri majd a másikat. De ettől ne riadjon meg, néhány recsegő mikrofontól eltekintve ezek valójában csak nyomokban tartalmaznak politikát!

A két legnagyobb párt már lerendezte az ilyenkor kötelező Z-kategóriás sajtóközlemény-csörtét. Az MSZP hirtelen ráeszmélt arra, mit is jelent az SZ a nevében, és kiadott egy közleményt, melyben azon sajnálkozott, hogy eltűntek a hagyományos kispolgári szórakozás bevett formái: „Nincs már családi mekizés, nincs már mozidélután, nincs már Balcsi” – írta Nyakó István. Erre persze a Fidesz is előjött egy válaszközleménnyel, melyben Cséfalvay Zoltán elítélte az „osztályharcos húrok pengetését”. Azért abban biztosak lehetünk, hogy nem Mesterházy Attila gyújtó szavainak hatására indul el az Éhségmenet 3.0 a Lendvay utcába.

A Városligetben a szocialisták idén is a Petőfi Csarnok előtti Nagyrétet foglalják el, a párt két rosszul összemontázsolt fiatalos stockfotóval és munkát mímelő Mesterházyval csalogatja piknikre a népet. Az egyik Facebookos törzsszocialista erre meg is jegyezte, hogy „régen ez a munkásosztály ünnepe volt, ekkor díjazták a munkásokat, most meg magasról tojnak rájuk”. A programot elnézve azért a szervezők kitettek magukért.

Elképesztő magyar zenei merítést prezentáltak, amibe a reggel kilenckor indító 100 Folk Celsius ugyanúgy belefér, mint a saját pártot alapító Dopeman vagy Fluor Tomi. A szocialisták nem fogják túl bő lére ereszteni a politikai mondanivalót, a „Változás elkezdődött” szlogent Mesterházyn kívül még Horváth Csaba budapesti elnök, Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke, és Bihal Dávid, a Societas választmányi elnöke fogja kicsit gyúrni, de a program szerint a négy beszéd nem fog sokkal tovább tartani, mint két gyerek toi-toios vécéztetése.

A szocialistákból kiszakadó és gyorsan eljelentéktelenedő Demokratikus Koalíció dicséretes önmérsékletről tanúbizonyságot téve a Közlekedési Múzeum előtti szolid rétecskén tartja rendezvényét. A sztárvendég – persze a 11-kor fellépő Gyurcsány Ferenc mellett – a valamikor valamiben valamit játszó színésznő, Csomor Csilla lesz.

Az LMP is bezsúfolódik a többi baloldali párt mellé a Ligetbe, ők az Olof Palme sétányra ígérnek tíz órától családbarát programokat ugrálóvárral és zöld totóval. A Szolidaritás szervezi az Együtt 2014 első május elsejéjét. Bajnai Gordon, Kónya Péter és Jávor Benedek beszél majd a Vajdahunyad tér és a Kós Károly sétány között.

Nem vásott el a vörös csillag

Az országgyűlési választások első fordulóján kívül május elseje az az alkalom, amikor a Magyarországon szinte láthatatlan szélsőbaloldali pártok is megmutatják magukat. Itt van például Thürmer Gyula és az ő Munkáspártja, ők fél kilenctől majálisoznak a Kodály köröndön, ahonnan azután az Andrássy utat el nem tömítve a Ligetbe vonulnak – azt sajnos a honlapukon nem közlik, pontosan hová, minthogy azt sem tudjuk meg, hogy a két darab Thürmer-szónoklaton kívül még milyen kulturális programmal akarják elütni este nyolcig az időt.

A Munkáspárt mellett van az országnak egy másik radikális baloldali pártja is, ők a Munkáspártból kiszakadó Munkáspárt 2006. Az eurokommunista vonalon politizáló párt - egyedüliként - nem Budapesten, hanem Pécsett, fél 11-kor kezdi felvonulását. Ennek egyedüli jelentőségét valószínűleg az fogja adni, hogy a törvényi tiltás ellenére csakazértis kitűzik majd a vörös csillagot. Ez érthető, hiszen Vajnai Attiláékról a közvélemény az önkényuralmi jelképpel való huzavona nélkül soha az életbe nem hallott volna.

Persze a szakszervezetek nélkül nem lenne május elseje május elseje. Ma jelentette be a hat iparági szakszervezetet – benne mintegy százezer munkást – tömörítő Ipari-Energiaipari Szakszervezeti Szövetség, hogy közösen fogják ünnepelni május elsejét. A legrégebbi érdekvédelmi tömörüléssel rendelkező nyomdászok, illetve a bánya- és ipari dolgozók, az építő-, a vegyész-, a húsipari- és a vasasszakszervezet föderációi Balogh Béla Vasas-elnök szerint a nagy nyilvánosság előtt fogják demonstrálni, hogy a jövőben „másként képzelik” tagjaik érdekvédelmét. A munkások kilenctől fognak gyülekezni az MSZOSZ Városligeti fasori székházánál, és onnan teszik meg a Kós Károly sétányig tartó nem túl hosszú utat. Itt egy májusfa körül tartanak nagygyűlést.

Jó szórakozást!