Bíróság elé állt Ajka MSZP-s polgármestere

2013.05.02. 11:26

Megkezdődött a Veszprémi Járásbíróságon a szocialista Schwartz Béla ajkai polgármester jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és zsarolás miatt indult büntetőpere. A polgármester csütörtökön alaptalannak nevezte a vádat. Mint mondta: 62 éves, de ilyen ügyben még soha nem állt bíróság előtt, bár politikai okok miatt az utóbbi időben többször is volt bíróságon.

A vádirat szerint az ajkai futballklub licenckérelmét a Magyar Labdarúgó Szövetség 2008-ban egy vissza nem fizetett tartozás miatt a bajnokság következő idényére nem fogadta volna el. Schwartz Béla ezért a polgármesteri hivatal egyik dolgozójának és egy építőipari cég munkatársának közreműködésével teremtett elő pénzt a tartozás visszafizetéséhez. Őket bűnsegédként elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja az ügyészség.

Az ajkai önkormányzat az építőipari céggel egy korábban már elvégzett és kifizetett beruházásra fiktív szerződést kötött. A tényleges munkavégzés nélkül leszámlázott 10,7 millió forintos vállalkozói díjat a gazdasági társaság, majd onnan a futballklub számlájára utalták át - áll a vádiratban.

Az ügyészség szerint a sportegyesület számlájára utalt pénzből a kölcsön egy részét visszafizették, de az építőipari vállalkozás a teljes összegre igényt tartott. A polgármester ezért a céget működtető sértettel fenyegető hangnemben közölte, hogy ha követelését továbbra is fenntartja, a városban nem kap munkát, illetve az önkormányzatnak már elvégzett munka díját sem fizetik ki.

A vád szerint a sértett végül a fenyegetés hatására beleegyezett, hogy követelésének egy részéről lemond, s azt támogatás címén az egyesületnek átadja. Schwartz Béla bírósági meghallgatásán megismételte korábbi nyilatkozatát: eszerint nem új járda építésére, hanem a meglévő és a megrongálódott járda javítására, a bódéi lakóparkhoz vezető murvás út, valamint a csingeri Bányász Emlékpark kialakítására fizettek ki 10,7 millió forintot. A zsarolás vádját visszautasította: soha nem fenyegette azzal a sértettet, hogy nem kap több munkát a városban - közölte.

Schwartz Béla az eljárást is az ellene indított politikai, lejárató célú hadjárat részének tekinti. Az önkormányzat ellen 21 esetben indítottak különböző feljelentések miatt eljárást, ezek nagy része már lezárult, bűncselekmény hiányában - közölte.

A bíróság csütörtökön a vádlottakat hallgatta meg, a tárgyalás pénteken tanúk meghallgatásával folytatódik.