Az LMP váratlanul mégis frakciót alakít

2013.05.02. 12:07 Módosítva: 2013.05.02. 14:06
A Gyurcsányék beadványát elmeszelő AB-döntés kimondja, hogy a parlamentbe bejutott pártlistához tartozó képviselőket mindenképpen megilleti a képviselőcsoport létrehozásának joga. Schifferék erre hivatkozva ma az LMP frakciójának megalakításáról tájékoztatták Kövér Lászlót.

Schiffer András az Indexnek elmondta, a mai napon bejelentik Kövér Lászlónak, hogy megalakítják az LMP frakcióját. Erre a lépésre azután szánták el magukat, hogy az Alkotmánybíróság a múlt héten döntést hozott a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) beadványáról.

Miközben ugyanis az AB elutasította Gyurcsányék frakcióalakítását, az indokásban azt is kimondták, hogy "az olyan pártlistához tartozó országgyűlési képviselőket, amelynek pártlistája a valamennyi területi pártlistára leadott és országosan összesített érvényes szavazatok több mint öt százalékát megkapta, mindenképpen megilleti a képviselőcsoport létrehozásának joga. Az ilyen támogatottsággal rendelkező pártokhoz tartozó képviselők nem foszthatók meg attól a joguktól, hogy pártjuk frakcióját az Országgyűlésben létrehozzák és fenntartsák, akkor sem, ha az Országgyűlés a Házszabályban – más képviselők frakcióalakítási joga vonatkozásában, az Országgyűlés szervezetalakítási szabadságával élve – hatékonysági szempontok miatt a képviselőcsoport alakításához magasabb létszámot határozna meg".

Az LMP erre az AB-döntésre hivatkozva kíván most frakciót alakítani. Amennyiben a házelnök elutasítja a beadványukat, úgy a Lehet Más a Politika is az Alkotmánybírósághoz fordul - tette hozzá Schiffer András.

Délután az LMP sajtótájékoztatót is tartott a témában, melyen a párt társelnöke, Szél Bernadett arról beszélt, az LMP "kiáll azért, ami az övé", ugyanis a választók azért szavazták be őket a parlamentbe, mert úgy gondolták, hogy ott helyük van. Felkészültek arra, hogy frakció nélkül folytassák le a ciklusból hátralévő időt, de ha újra megalakíthatják a képviselőcsoportot, akkor jobban tudnák képviselni a választóikat - tette hozzá.

Schiffer a sajtótájékoztatón a mandátumáról való lemondásra szólította fel a Fideszből csütörtökön kilépett Balogh Józsefet. A politikus szerint akire a családon belüli erőszak ilyen súlyos gyanúja vetül, annak nem a Fideszből kell kilépnie, hanem az Országgyűlést kell elhagynia. Schiffer arról is beszélt, már csak azért is frakciót akarnak alapítani, mert nem szeretnének Balogh Józseffel együtt frakción kívüli, független képviselőként ülni a parlamentben.

Az LMP parlamenti frakciója február 11-én szűnt meg, amikor kiléptek a szakadár Párbeszéd Magyarországért (PM) pártot megalapító képviselők. Az LMP-sek heten maradtak, a házszabály szerint ha egy frakció létszáma 12 alá esik, a képviselőcsoport megszűnik. A múlt heti AB döntés Schifferék értelmezése szerint azonban ellentmond ennek a szabálynak.