Heves zivatarok zúdulnak a fél országra

2013.05.02. 17:26

Több térségben másodfokúra emelte a riasztást a várható heves zivatarok miatt csütörtök délután az Országos Meteorológiai Szolgálat. A narancs riasztás már kilenc megyére szól. Baranya megye teljes területén, valamint Somogy, Tolna, Fejér, Veszprém, Bács-Kiskun, Nógrád Pest és Komárom-Esztergom megye több térségében olyan heves zivatarok várhatók, amelyeket viharos erősségű szél, illetve jégeső kísérhet. Budapestet negyed nyolc körül elérte a zivatar.

Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével az egész országban várható heves zivatar, felhőszakadás. A többi helyen egyelőre citromsárgra, elsőfokú a riasztás..

Rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is látványos figyelmeztetést tett közzé honlapján a zivatarok miatt.

Pénteken napközben és este az ország keleti, délkeleti felében lehet dörgés, villámlás. Emellett néhol - főként a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén - heves zivatar is lehet, amelyet 90 kilométer/ óra fölötti szélroham és nagyobb méretű jég kísérhet. Ezzel együtt helyenként rövid idő alatt nagy mennyiségű - 20-40 milliméter, sőt kis valószínűséggel ennél több - csapadék is hullhat.