Az Alkotmánybíróság elé került az alaptörvény

2013.05.04. 09:24 Módosítva: 2013.05.04. 10:00

Napirendjére tűzte az Alkotmánybíróság azt a beadványt, amely az alaptörvény negyedik kiegészítését kifogásolja – írja a szombati Népszabadság. A lap „példátlan gyorsaságúnak” tartja, hogy az Alkotmánybíróság már két héttel a beadvány megérkezése után, jövő kedden teljes ülésen foglalkozik az üggyel, azt ugyanakkor elmulasztja megemlíteni, hogy az Alkotmánybíróságnak hamrinc nap alatt döntenie kell.

Szabó Máté obmudsman beadványa szerint az alaptörvény negyedik módosítása több okból is kifogásolható. Az Országgyűlés nem mindegyik módosításról folytatott megfelelő vitát, valamint több olyan rendelkezést is az alaptörvénybe emelt, amelyet korábban az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősített. E körbe tartozik a választási kampány korlátozása, a hajléktalanság kriminalizációja, az egyetemek gazdálkodási autonómiájának korlátozása és az egyházügyi szabályozás megváltozása. A negyedik módosításról részletesen itt olvashat.

Tiltakozások mindenfelől

Csütörtökön három figyelmeztető levelet küldött az Európai Bizottság a magyar kormánynak a negyedik módosítással kapcsolatban. A rosszallott pontok a következők: az esetleges uniós bírságok fedezése céljából kivetendő adó, az a változás, hogy csak a közszolgálati médiában lehet majd politikai hirdetéseket közzétenni a választási kampányok idején, illetve az Országos Bírósági Hivatal elnökének ügyáthelyezési jogköre.

A Die Welt megírta, hogy ezek a levelek a kötelezettségszegési eljárás első, nem formális szakaszát jelentik, a magyar kormánynak egy hónapja van válaszolni.

A negyedik alkotmánymódosítás miatt korábban felszólaltak a magyar jogvédő szervezetek, tüntetések voltak és a Fidesz székházának udvarát is elfoglalták. Emellett Washingtonban és Brüsszelben is aggódnak az alaptörvény módosítása miatt.