no

Diplomatadömping a budapesti WJC-n

2013.05.05. 10:52
A bostoni merénylet elkövetési módjából okulva leszerelték az utcai szemeteseket is a vasárnap este kezdődő Zsidó Világkongresszus színhelye, a Hotel Intercontinental környékén. A Duna-parton már péntek óta komoly biztonsági intézkedéseket vezettek be, lezárták a környező utcákat is. Orbán Viktor miniszterelnök este üdvözli a világkongresszus küldötteit és az esemény vendégeit.

Az Index információi szerint a Zsidó Világkongresszus (WJC) vezetői, befolyásos zsidó közéleti személyiségei és gazdag támogatói mellett számos diplomata is részt vesz a szervezet budapesti közgyűlésén.

A Duna-parti Hotel Intercontinentalban zajló rendezvényre Németország, Oroszország, Izrael kormánya is elküldi képviselőit.

Brüsszeli forrásaink szerint a kongresszust Guido Westerwelle német külügyminiszter nyitja meg, a vendégek között pedig ott lesz Mihail Bogdanov, orosz külügyminiszter-helyettes, az orosz államfő közel-keleti különmegbízottja, és Helga Schmid, az Európai Külügyi Szolgálat főtitkárhelyettese is. Izraelből a kormány egyik tagja, Silvan Shalom vesz részt az eseményen, az Egyesült Államok pedig nagyköveti szinten képviselteti magát.

A kongresszus vasárnap este protokolláris vacsorával kezdődik, ahol magyar részről Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke mond üdvözlő beszédet, majd felszólal Orbán Viktor miniszterelnök és Ronald S. Lauder, a WJC elnöke. Üdvözli a közgyűlés 500 küldöttjét Silvan Shalom is.

A kongresszus idején rengeteg védett személy tartózkodik majd az Intercontinentalban, ezért kemény biztonsági intézkedéseket vezettek be az épület körül. Az utcákat már pénteken lezárták, a Dunán is rendőrségi hajók cirkálnak.

Információink szerint a korzón még a kukákat is begyűjötték. MInt emlékezetes, néhány hete a bostoni maratonon éppen kukába rejtett szerkezettel követtek el több halálos áldozattal is járó merényletet a verseny résztvevői és nézői ellen.