Orbán: Tűrhetetlen az antiszemitizmus

2013.05.05. 21:09
A Zsidó Világkongresszus budapesti ülésén Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette zérótoleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben. A kormányfő a Hotel Intercontinentalban tartott nyitó vacsorán üdvözölte a rendezvény vendégeit. Ronald Lauder, a szervezet elnöke felvezetőjében azt mondta, szükség van a magyar kormány és Orbán fellépésére az intolerancia elleni fellépésben.

Világossá kell tenni, hogy az antiszemitizmus elfogadhatatlan és eltűrhetetlen - jelentette ki a Zsidó Világkongresszus Hotel Intercontinentalban tartott nyitó rendezvényén a magyar miniszterelnök. Orbán Ronald S. Lauder WJC-elnök köszöntője után lépett a pulpitusra. Lauder szerint Magyarországon újra erősödik a gyűlölet, az intoleracia és az antiszemitizmus, és megemlítette azt is, hogy a parlamentben is listázni akarták a zsidó származásúakat.

Orbán Viktor beszéde a Zsidó Világkongresszuson

Shalom - kezdte Orbán Viktor, majd Lauder szavaira reagálva azt mondta: Magyarországon mély hagyományai vannak a vendéglátásnak, a vendégjog mindenkit megillet, érezzék jól magukat és leljék kedvüket a csodálatos fővárosunkban - mondta. Orbán Viktor miniszterelnök a budapesti Zsidó Világkongresszuson. A vendégjogba az is belefér, ha szóvá teszik, ami bántja őket.

Gyurcsány kivonult

"Na, azért Orbán szövegét nem hallgatom meg. Kijöttem a Zsidó Világkongresszus vacsorájáról. Mert ugye ő nem antiszemita.... - állítja. De használja az antiszemitákat és az antiszemitizmust, mondom én, hogy építse hatalmát. Így aztán nem jobb náluk. Az ilyeneket meg nem hallgatom meg magyarázkodni egy zsidóközösség előtt. Mert tudom, hogy hazudik..." - írta a szintén a helyszínen tartózkodó Gyurcsány Ferenc facebook oldalán.

Orbán felidézte, a kongresszus szervezői azzal magyarázták helyszínválasztását, hogy fel szeretnék hívni a figyelmet a magyar antiszemitizmusra. "Ha így érzik, jól tették" - mondta a miniszterelnök, aki ugyanakkor emlékeztetett, a résztvevők egy része olyan országokból érkezett, ahol erősebb az antiszemitizmus.

Szerinte a történelem a magyarokat megtanított arra, hogy időben fel kell ismerni az antiszemitizmust, megtörten hajtunk fejet az áldozatok emléke előtt, és "hálát adunk Istennek" a magyarországi zsidó közösség megmaradása miatt.

A miniszterelnök a magyar alkotmányt éltette, felidézte, bevezették a holokauszt áldozatainak emléknapját, Raoul Wallenberg emlékévet rendeztek, Holokauszt emlékközpontot és emlékbizottságot hoztak létre, zérótoleranciát hirdettek az antiszemitizmussal szemben. A világot szerinte a jó és a rossz mozgatja, amikor a jók akarata érvényesült, a magyarok és zsidók békében éltek együtt. Az antiszemitizmus a keresztényeket is fenyegeti, magyarok, keresztények is követtek el súlyos bűnöket, mondta.

"A mi nemzedékünk a szabadság, a szabadságharcosok nemzedéke" - mondta Orbán, szerinte ez a nemzedékünk nem tűri el, hogy bárkit korlátozzanak a szabadságában. Orbán Viktor megköszönte a zsidók kiállását a magyar nemzeti célokért. A miniszterelnök szerint megtanultuk, hogy az antiszemitizmus nem természeti csapás, hanem emberek műve, világossá kell tenni, hogy türhetetlen. Orbán arra kérte a résztvevőket, vigyék hírül a világ zsidóságának, hogy a magyar kormány nem lesz tétlen ezen a téren.

Még a miniszterelnök felszólalása előtt házigazdaként üdvözölte a kongresszust Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke, aki elismerte, hogy a jelenlegi kormány sokat tett és tesz a holokauszt emlékének megőrzéséért. Feldmájer azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy ismét veszélyek fenyegetik a magyarországi zsidó társadalmat.

A magyarországi zsidók nagyobb biztonságban éreznék magukat, ha szigorúbban büntetnék az antiszemita támadásokat, és ha az iskolai tanterveknek is része lenne az antiszemitizmus elítélése , mondta az izraeli kormányt képviselő Szilván Salom energia- és vízügyi minisztere. Szerinte antiszemita cselekedet az, hogy a Jobbik egyik képviselője a zsidó származású köztisztséget viselők "listázását" követelte. Szilván Salom szerint nem lehet kifogás az, hogy a Jobbik hatalmát a gazdasági válság erősítette meg. "Magyarországnak garantálnia kell állampolgárai biztonságát, beleértve a zsidókat is" - mondta.

A rendezvényt hatalmas biztonsági intézkedések kísérik. A tanácskozásnak helyt adó szálloda környékét napok óta lezárta a rendőrség, még a kukákat is beszedték a környékről. A készültségre jellemző, hogy vasárnap délután több helyszínen is bombagyanú miatt vonultak ki a tűzszerészek, de csak elhagyott csomagokat találtak. Budapest belvárosában vasárnap délután rengeteg erős rendőri és TEK-es kísérettel ellátott, megkülönböztetett jelzéssel haladó konvojt lehetett látni.

A kongresszus vendége Guido Westerwelle német külügyminiszter, Mihail Bogdanov, orosz külügyminiszter-helyettes, az orosz államfő közel-keleti különmegbízottja, és Helga Schmid, az Európai Külügyi Szolgálat főtitkárhelyettese is. Izraelből a kormány egyik tagja, Silvan Shalom vesz részt az eseményen, az Egyesült Államokat David Hale nagykövet, közel-keleti tárgyaló képviseli, de ott van japán kollégája, Yutaka Iimura nagykövet is.