Lauder újra zsidó elnök lett Budapesten

2013.05.06. 20:55

A Zsidó Világkongresszus (WJC) Budapesten szervezett közgyűlésén Újraválasztották Ronald Laudert a WJC elnökévé. A szervezetnek hétfőtől két magyar alelnöke is lesz, jelentette be Feldmájer Péter.

A Mazsihisz elnöke kiemelte: pozíciójánál fogva a WJC alelnöki tisztségét tölti be a későbbiekben Gergely Andrea, az Európai Zsidó Diákok Szövetségének elnöke, továbbá a Mazsihisz mindenkori elnöke. Ugyanakkor sem Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója, sem Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija nem került be a plénumba.

A világkongresszus társelnöke Mose Kantor és Mervyn Smith lett.

A kongresszuson tartott pódiumbeszélgetésen az izraeli külügyminisztérium képviseletében Beni Dagon nagykövet azt mondta, minél hamarabb meg kell kezdeni a tárgyalásokat, hogy a független Izrael mellett a független Palesztina is megalakulhasson, mert Izraelnek is érdeke a palesztin állam létrehozása.

David Hale, Barack Obama amerikai elnök közel-keleti megbízottja hangsúlyozta: a közel-keleti térség biztonsága felé a békén keresztül vezet az út. Senki sem kéri Izraeltől, hogy olyan állammal kössön békét, amellyel nem akar - jegyezte meg.

Helga Schmid, az Európai Külügyi Szolgálat főtitkárhelyettese hangsúlyozta: az antiszemitizmusnak nincs helye sehol a világon, az unió felemeli szavát az idegengyűlölet, a rasszizmus és az antiszemitizmus ellen, ezáltal is szeretnék az Izraellel fenntartott kapcsolatokat javítani. Mint mondta, ha nem támogatják gazdaságilag a térséget, akkor ott nem alakulhat ki stabilitás.