Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kövér az óbégató szocialisták ellen

A szocialisták megkettőzött erővel vetik bele magukat a trafikbotrányba, a Fidesz inkább csak az emléknapokat ünnepelné. A Jobbik elővette a felvilágosodás nagy kérdését. Parlament percről-percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szocialisták úgy érzik, van még muníció a trafikbotrányban, Tóth Csaba és Szanyi Tibor is elismétli a választóknak, amit az MSZP szerint erről tudni érdemes. Arról csak találgatni tudunk, hogy mit takarhat a "Közös lónak túrós a háta II." címmel beadott interpelláció, sajnos eddig nem találtuk meg a prequelt, ezért már nagyon izgatottan várjuk Ipkovich György felszólalását. Az elmúlt hetekben köznevelésileg vitézkedő Hiller Istvántól most Kovács Tibor veszi át a stafétát, ő fogja oktatásügyi témákban szorongatni az illetékes tárcát.

  • A Jobbik interpellációs invázióját Gyöngyösi Márton indítja, ő az elszámoltatás kudarcát veti a kormány szemére. Farkas Gergely a nyelvoktatás hiányosságaira hívja fel Hoffman Rózsa figyelmét, Vágó Sebestyén viszont egyelőre homályban hagy minket "Felülvizsgálat" című interpellációjával.

  • a kérdést, hogy van-e okunk ünnepelni a Magyar Sport Napját, de szerencsére nem hagy bennünket kétségek között: Bizony van, mert nemcsak a kormány, de a sport is jobban teljesít!

  • A kormányoldal napirend előtt akarja felhívnia a közvélemény figyelmét hazánk égetően fontos gazdasági-társadalmi problémáira: Simicskó István a Magyar Sport Napjáról, Puskás Tivadar pedig a Mentők Napjáról fog beszélni. Nem is értjük, Rogán Antal miért a túlzottdeficit-eljárást veszi elő mondjuk a szombati Star Wars Day helyett.

    A jobbikos Balczó Zoltán napirend előtt felteszi a Nagy Kérdést: "Orbán Viktor egy személyben testesíti meg a végrehajtói, törvényhozói és bírói hatalmat?" Mi már tudjuk a választ erre a Montesquieu-i kérdésre, de nem áruljuk el előre.

    A szocialista Tóth Csaba viszont elég olcsó megoldást választott, lényegében ugyanabból a témából készül napirendelőttivel és interpellációval. Komolyan nem lennénk meglepődve, ha egyszercsak felbukkanna a médiaszobában, és elővezetne egy "Trafik-terrorizmus" című sajtótájékoztatót is.

  • A köszönet és elismerés közhelyei mellett azért mi értékeljük, hogy Simicskó legalább nem pörköltpocakos képviselőként méltatja a sportot, hiszen ő maga elég jól kung-fuzik: ha valaki kíváncsi csuklókörzéseire és tapadóskéz-technikáira, akkor itt van videon is!

  • Hogy nagyobb kedvet csináljunk a küzdősportokhoz, mellékeljük dr. Simicskó István mutatványait.

  • Az ellenzékiek annyira nem ünneplik a kormányzati sportteljesítményt, nem tetszik nekik a sok presztízsberuházás, és a mindennapos testnevelés mögül is hiányolják az infrastruktúrát. De Rogán Antal megvédi a kormányt, mert szerinte a szocialisták alatt nem épült semmi  - a nyomaték kedvéért néhány kormánypárti jó vokalistaként ezt a "semmi"-t együtt kiáltja frakcióvezetőjével.

  • Tóth Csaba egy mozgássérült család kisemmizésén keresztül ecseteli a kormány trafikbotrányban tanústott kegyetlenségét. "A kormány nem a megváltozott munkaképességű emberek barátja" - mondja, és a pályázat érvénytelenítétésre szólít fel. Kíváncsiak vagyunk, miben fog különbözni ettől az interpellációja.

  • Alig kezdi el Fónagy János a válaszát, máris nagy a felzúdulás az ellenzékben. Kövér László házelnöki szigorával rá is förmed Tóth Csabára, hogy "Ne óbégasson!".

  • Közben újabb adag napirend előttit jelentettek be: A Fidesz polihisztora, Szijjártó Péter a keleti nyitásról elmélkedik majd, Harangozó Gábor pedig európéer dallamokat pendít meg "Hazánk Magyarország, otthonunk Európa" címre keresztelt felszólalásában. A jobbikos Mirkóczki Ádám valamin nagyon felháborodhatott, legalább is az "Ezt komolyan gondolják?" cím erre utal.

  • Fónagynak egyébként az a taktikája, hogy minél szárazabb jogi szöveg mögé próbálja azt a tényt elrejteni, hogy érdemi érvekkel most sem készült. Ennek a tervnek az egyik kulcskifejezése a "taxatív paraméterek".

  • Tudták, hogy a Mentők Napjára emlékező Puskás Tivadar maga is szolgált a hazánkban elsőként szolgálatba állított mentőhelikopteren?

  • Éles váltás: Rogán Antal arról kezd el beszélni, hogy Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai miatt bünteti most a Bizottság Magyarországot. De szerinte az elmúlt három évben nagyon jók lettünk, mireföl mégis a brüsszeli eljárás? Hát persze, a Bajnai-arcú nagyvállalati lobbiérdekek miatt esik meg ez az igazságtalanság velünk!

  • Varga Mihály mindenben nagyon egyetért Rogánnal. A gazdasági miniszter azt is felveti, hogy a világban arról is vita folyik, jó-e az EU válságkezelése. Ebben teljesen igaza van, a Nobel-díjas Paul Krugman szinte minden héten kritizálja a gazdasági fejlődés rovására történő pénzügyi szigort.

  • 2012-ben a magánnyugdíjpénztárak államosított vagyonának felét az államadósság csökkentésére fordította a kormány, azóta viszont ismét nő, és Brüsszel szerint a nem fenntartható költségvetési pálya miatt már idén az előírt 3 százalék fölé nőhet. Nem tisztünk tippeket adni, de ha esetleg a nemzeti együttműködés jegyében zárolnák, és az államadósság törlesztésére fordítanák a lakossági bankbetéteket, már idén is a világ legjobb költségvetési adatát produkálhatnánk. Magát a jó példával elöl járó Rogán Antalt kéne követni, aki márkás hátizsákjának eladásával megmutatta, hogyan cselekszik egy szociálisan elkötelezett igaz hazafi.

  • Ezt is megértük, hogy a törvényesség betartását a Jobbik kéri számon Orbán Viktoron. Balczó Zoltán a random törvényalkotást, illetve a miniszterelnök betiltogató hajlamát kritizálja, és azt is abszurdumnak tartja, hogy Orbán még a saját fellebbviteli bíróságának a nevét sem tudja (Kúria helyett a miniszterelnök közleményében a már megszüntetett Legfelsőbb Bíróság szerepelt).

  • Balczó azt is leszögezi, nekik nincs bajuk a magyar zsidókkal, nekik Izrael gázai kegyetlenkedései fájnak, na meg az, ha fel akarják vásárolniaz országot. A neki válaszoló Rétvári Bence ezzel szemben a Jobbikot az ország lejáratásával vádolja, majd megismétli főnökének a tegnapi Zsidó Világkonferencián elmondott szavait. A Jobbik magát keresztény pártnak tartja, de még mindig nem döntötte el, Mindszenty vagy Szálasi útját akarja követni.

  • Erről is beszélt Balczó Zoltán alelnök. Nyilván az épp Budapesten ülésező Zsidó Világkongresszusnak sincs baja a Jobbikkal, mert ha lenne, a pajeszos delegáltak már rég szétverték volna a Parlament Vadász-termét. Valahogy így:

  • A házelnök visszadobta a szocialista képviselő, illetve a jobbikos Lenhardt Balázs interpellációit azok sértő hangneme miatt. Ebből balhé lesz, folyamatos a morgás és mocorgás az MSZP-nél.

  • Megfigyeltük, hogy Cséfalvay Zoltán előszeretettel alázza műveltségi területen az ellenzéki interpellálókat. Most éppen a kkv-k sorsa miatt aggódó Tóth Csabának ajánlotta "az önök elődpártja által betiltott" Milton Friedman munkáit a magánszféra működésének megértéséhez. Ez azért is viccesen hangzik egy fideszes államtitkár szájából, mert Friedman az egyik legliberálisabb közgazdász, aki emellett még a melegek jogainak is harcos védelmezője volt.

  • Gyöngyösi Márton a ma is hivatalban lévő, a liberálisokhoz és szocialistákhoz köthető funkcionárusokat kifogásolja. Említi a ljubjanai nagykövetként dolgozó Szent-Iványi Istvánt, aki SZDSZ-es képviselő volt, de idejön Alföldi Róbert is, akivel kapcsolatban nem érti, hogyan tölthette ki mandátumát a Nemzeti élén, és hogy katapultálhatott az Operaházhoz. Gyöngyösi szerint skizofrén állapot az is, hogy az állami tulajdonú MOL 25 millióval támogatta Bajnai Haza és Haladás alapítványát.

  • Navracsics Tibor védelmébe veszi Szent-Iványit, Füzes Oszkár bukaresti nagykövetet, és a többi megmaradt baloldali-liberális diplomatát. Alföldit és a MOL-t csak szőrmentén említi, a MOL tulajdonában lévő TVK igazgatótanácsában ülő Medgyessy Péter meg már annyira ciki lehet a kormánynak, hogy arra nem is reagál.

  • Kövér most Gőgös Zoltánt inti csendre, miközben Font Sándor és Budai Gyula szépen megyegyeznek abban, milyen jól védi a kormány a magyar földet.

  • Az ülés közben nőjogi aktivisták jelentek meg a karzaton, követelve hogy Magyarország csatlakozzon az Európa Tanács 2011-es, a nők elleni és a családon belüli erőszak elleni egyezményéhez. Az akció apropója értelemszerűen a múlt hét nagy botránya, a feleségét és az élettársát is súlyosan bántalmazó Balogh József volt fideszes képviselő esete. Balogh a teljes magyar közéletet sokkoló magyarázata szerint élettársa úgy törhette össze az arcát, hogy elesett a család vak komondorjában. A komondor egyébként a friss parlamenti folyosói szóbeszéd szerint 2006 öszén, egy gumilövedék miatt veszítette el a látását.

    05
  • Ipkovich György szerint a Budapest és Szombathely közti vasútvonal több szolgáltatója miatt nő a jegy ára, így igazából nem is a közös ló, hanem a közös utas az, akinek túros a háta. Szanyi Tibor nagyon röhög az elvtársi humoron.

  • A mai nap első, igazán szakmai témáját Vágó Sebestyén veti fel, a jobbikos képviselő a különböző fogyatékossági jogosultságokra vonatkozó felülvizsgálatok során tapasztalt megalázó procedúrák miatt interpellálja Soltész Miklóst. Az államtitkár szerint a most zajló felülvizsgálatoknak csak mintegy 10 százaléka végződik a jogosultság megszüntetésével, ezért nem lehet megalázónak nevezni az eljárást. Vágó gúnyosan köszöni meg Soltésznak, hogy a kérdésre reagált, de a kormánytöbbség simán elfogadja a választ.

  • Kövér Lászlót Balczó Zoltán váltja a levezető elnök székében.

  • Egy jelentéktelen kormányzati öninterpelláció után végre megint egy értelmesebb felvetés következik. A szocialista Gúr Nándor arról kérdezi Soltész Miklóst, miért bünteti a kormány a nevelőszülőket, akikre szerinte nem vonatkoznak a nagycsaládosok menza-és tankönyv-kedvezményei, és egyéb területeken is másodrendűnek számtanak. "Miért, miért, miért, miért?" - tölti ki Gúr Nándor ezzel az egy kérdéssel felszólalása utolsó harminc másodpercét.

  • Soltész Miklós szerint a szocialista képviselő egész egyszerűen téved, mert a nevelőszülőkre is vonatkozik a családi adókedvezmények, és persze a rezsicsökkentés is. A válaszra Gúr Nándor annyira bedühödött, hogy elküldte az államtitkárt, "álljon sorba két trafikért". A nap felszólalásai alapján nyugodtan mondhatjuk, a szocialistáknak tényleg mindenről a trafik ugrik be.

  • Farkas Gergely az "érdemi változtatásokat" és a "valódi egyeztetéseket" hiányolja a nyelvoktatás területén, pedig elég rosszul állunk nyelvtudásban. Ezzel az intelemmel Doncsev András is egyetért, sőt, még azt is elárulja nekünk, a kormány szerint mai világunkban bizony nagy szerepe van a nyelvtudásnak. Értékes öt percen vagyunk túl, na.