Rákócziújfalun kezd újra a korrupt jegyző

2013.05.06. 10:56

Rákócziújfalu jegyzőjévé nevezték ki a korábbi martfűi jegyzőt, akit hivatali befolyással való üzérkedés és más bűncselekmények miatt gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség, és az eljárás még tart ellene.

Papp János, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákócziújfalu független polgármestere hétfőn elmondta: jegyzői pályázatukra hatan jelentkeztek, és közülük a 38 éves gyakorlattal rendelkező Balogh Edith Gyöngyvért találták a legalkalmasabbnak a posztra. A testület titkos szavazáson, egyhangúlag szavazott bizalmat a pályázónak, akivel féléves szerződést kötöttek.

A szakembert az eljárás lezárásáig megilleti az ártatlanság vélelme – emelte ki a polgármester, hozzátéve: nagyon örül annak, hogy végre sikerült egy munkájához értő embert találniuk. A gyanúsítás okán személyes példáját hozta fel, mondván, hogy polgármesterként őt is több dologgal megvádolták, és végül kiderült, nem követett el semmiféle törvénysértést.

Martfű önkormányzata 2012. április 24-én szüntette meg azonnali hatállyal Balogh Edith Gyöngyvér címzetes főjegyző köztisztviselői jogviszonyát, felmentési idő biztosítása és végkielégítés nélkül.

Kiss Edit (független) polgármester a képviselő-testület rendkívüli ülésen egyhangúlag meghozott határozatát azzal indokolta: Balogh Edith Gyöngyvér az általa a nyomozó hatóság előtt is elismert cselekedeteivel a hivatalához méltatlan magatartást tanúsított, amely alkalmas arra, hogy az önkormányzat jó hírnevét, valamint a jó közigazgatásba vetett társadalmi bizalmat súlyosan rombolja.

A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint a jegyzőt különböző útfelújítások miatt kétrendbeli, társtettesként, vesztegetés keretében, üzletszerűen elkövetett, hivatali befolyással való üzérkedés, valamint egyrendbeli, gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozójával kapcsolatban üzletszerűen elkövetett, befolyással való üzérkedés bűntettével gyanúsították meg. A jegyző vallomást tett, amelyben beismerte a bűncselekmények elkövetését.