no

Fantomcégeivel harcol fantomcégek ellen a Jobbik alelnöke?

2013.05.06. 21:59 Módosítva: 2013.05.06. 22:00
Egyetemen és tévéműsorokban siettetett határozott fellépést Volner János a fantomcégek ellen. A Jobbik alelnöke az ATV szerint maga is hagyott hátra fantomizálódó vállalkozásoka.

Állításával ellentétben nem három, hanem öt cég kapcsolható Volner János nevéhez – írja az ATV. A cégek közös jellemzője, hogy a Cégbíróság törölte őket. Az első ilyen eset volt a Volner Bútor Bt., amelyet a Cégbíróság 2005-ben nyilvánított megszűntnek, és akkor indított végelszámolást. A cégről 2010-ben megállapították, hogy fantommá vált, 2011-ben törölték a nyilvántartásból.

A Prezent Bútorstúdió Kereskedelmi, Gyártó és Szolgáltató Kft.-t 2003. augusztus 21-én alapították meg, és hasonló véget ért. A Prezent sem 2004-ben, sem 2005-ben nem fizetett általános forgalmi adót; 2005-re vonatkozóan hiányzott a társasági adó, az egyes adó és járulékkötelezettségek az államháztartással szemben való bevallása is. Egy évvel azután, hogy Volner és felesége 2005. december 1-jén a hárommillió forinttal alapított céget háromszázezer forintért eladta, az APEH végrehajtást rendelt el. Az ATV szerint a cég az adóhatóságnak egymillió forinttal, a Pest Megyei Cégbíróságnak százezerrel tartozott, mivel azonban az új ügyvezető eltűnt, előbb felfüggesztették, majd törölték a cég adószámát. 2012-ben törölték a céget.

A Gavront 2006 áprilisában alapította meg a Jobbik-alelnök. Ezt 2008 nyarán adták el; alig fél évvel később az adóhatóság felfüggesztette a cég adószámát. A hatóság végül több mint 12,3 millió forintos köztartozás miatt felszámolta a céget, amely 2011-ben vált fantommá.

Az Építőanyagpláza.hu Kft.-vel kapcsolatban pénzügyi beszámolót csak 2008-ból talált az ATV. Abban az évben 42 millió forint volt a cég bevétele. A főtevékenysége szerint új áru kiskereskedelemmel, továbbá bútorgyártással és vakolással foglalkozó cég 2010 nyarán cserélt gazdát és nevet. Ebben az esetben – ismét Volner távozása után fél évvel – az adóhatóság felfüggesztette a Kft. adószámát, 2012. november 24-én pedig törölte azt. 2012 augusztusában törölték a céget, mert a cég képviseletére jogosult személyek elérhetetlennek bizonyultak.

A Magyar Gárda Pest Megye Vagyonvédelmi és Szolgáltató Kft. 2008. július 4-én alapították. A cégjegyzésre jogosultak között szerepelt Kiss Róbert, a Magyar Gárda egykori vezetője is, míg Volner János cégtag volt. Az adóhatóság 2009. november 25-én rendelt el végrehajtást a Kft. ellen; a cég adószámát 2010. november 16-án függesztették fel, jogerős törlésének időpontja 2011. január 18-a volt.

A Jobbik vizsgálatokat folytat a fantomcégek miatt, no nem Volner cégeivel kapcsolatban.

Volner az ATV cikkére úgy reagált: „16 éves vállalkozói tevékenységem alatt több gazdasági társaságban rendelkeztem üzletrésszel, de köztartozással soha nem értékesítettem vállalkozást, éppen ezért természetesen az adóhivatal sem keresett rajtam közpénzt. A későbbi tulajdonosok üzleti tevékenységét nem kísértem figyelemmel. Az adófizetési kötelezettségemnek minden esetben pontosan eleget tettem, a vállalkozásaimnál folyó hatósági vizsgálatok semmilyen hiányosságot nem tártak fel.  Vállalkozói tevékenységemet mindvégig törvénytisztelő módon, becsületesen végeztem és ezt a vállalkozásaimnál folyó hatósági ellenőrzések is megerősítették.”