Digitalizálják az anyakönyveket

MTI/Index
2013.05.07. 14:24

A kormány szándékai szerint a jövöben a születés, házasság, haláleset, és más „anyakönyvi események” adatai egyetlen gombnyomással elérhetőek lesznek az állampolgárok számráa – derült ki kedden, az elektronikus anyakönyvről szóló törvényjavaslat parlamenti expozéjában. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint 2014. július 1-től az egész országból képesek leszünk lehívni adatainkat.

Az új rendszerben a jövőben az állampolgárok az elektronikus anyakönyvi nyilvántartásból bárhonnan igényelhetnek adatot, illetve anyakönyvi kivonatot. Ez a beterjesztők reményei szerint jelentős könnyebbséget jelent majd az ügyintézésben, mivel számtalan bürokratikus eljárásban van szükség az anyakönyvi kivonat bemutatására.

A törvényjavaslat indoklása szerint a kormány célja egy olyan nyilvántartás kialakítása, mely egyszerre képes megőrizni a papíralapú adatkezelés közhitelességét és megbízhatóságát, de emellett megszünteti az indokolatlan adattöbbszörözést, és gyorsabb, könnyebb, kényelmesebb ügyintézést tesz lehetővé mind a polgárok, mind a hatóságok számára.