Nem volt nehéz a matekérettségi

2013.05.07. 08:20 Módosítva: 2013.05.07. 13:59
Halmazelmélet, statisztika, függvény, síkgeometria, koordinátageometria, térgeometria, kombinatorika és valószínűségszámítás is szerepel a középszintű feladatok között, amit a diákok többsége nem talált nehéznek. Az emelt szintű vizsga viszont komplikáltabb volt, mint a korábbi években. A tárgyból középszinten majdnem 81 ezren, emelt szinten pedig valamivel több mint négyezren tettek érettségi vizsgát kedden.

"Összességében nem tartom nehéznek a matematika érettségit" - mondta az Indexnek egy fővárosi matematika tanár, aki látta a keddi középszintű matekérettségi feladatlapját. "Meglepő volt, hogy az első részben két statisztikai és két függvényes feladat is volt. Általában az első részben lévő 12 feladat 12-féle szokott lenni. Az is meglepő, hogy volt egy igaz-hamisos feladat, ahol három állítás igazságtartalmáról kellett dönteni, de csak 2 pontot ért. Majd a megoldókulcsból derül ki, hogy lehet ezt javítani. Szintén furcsa volt, hogy egyáltalán nem volt geometriai feladat, csak számolós koordinátageometria volt" - mondta. A konkrét feladatokról itt olvashat.

A második rész első három példája teljesen típuspélda volt az általunk megkérdezett tanár szerint. Egy koordinátageometria, egy számtani-mértani sorozat, és egy bruttó-nettó százalékszámításos feladatról van szó, így aki módszeresen készült az érettségire, ezeket biztosan átnézte.

Az emelt szintű vizsgával már más a helyzet. Az Index érettségizője, J. Dávid emelt szintű érettségit tett, és a feladatsort nehéznek tartotta. „Nem azok a típusfeladatok voltak, mint a korábbi években. Nem is tudom emiatt megítélni, hogy sikerült” – fogalmazott. Nem csak ő vélekedik így, az Eduline által megkérdezett diákok is különösen nehéznek tartották a keddi emelt szintű feladatsort.

Három vagy négy óra

Egy érettségiző az Eduline szerint nem érkezett meg időben az írásbeli vizsgára a Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközépiskola és Gimnáziumba az Árpád hídon történt baleset miatt. A baleset reggel 7 óra körül történt az Árpád híd Pest felé vezető oldalán, emiatt csak egy sáv volt járható. Óbuda környékén mindenhol dugó volt hétfő reggel, a 11-es úton Budakalászig állt a sor.

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart, a két feladatlap közül az elsőre 45, míg a másodikra 135 perce van a vizsgázóknak. Az I. feladatlap 12 feladatot tartalmaz, ez az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét méri.

A matematika vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli vizsga két részből áll. Az első részfeladatsor négy feladatból, a második részfeladatsor öt, egyenként 16 pontos feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

A vizsgázónként megengedett segédeszközök: függvénytáblázat, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő. Ezeket az eszközöket a vizsgázók egymás között nem cserélhetik. Matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten angol, francia és német nyelven is lesz vizsgázó.